Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Hlavní bude jaderná energie
Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) včera schválil aktualizaci státní energetické koncepce (ASEK). Podle Sobotky budou hlavním zdrojem výroby energie v Česku jaderná energetika a obnovitelné zdroje. Koncepce určuje směr, jakým se vydá česká energetika v nadcházejících desetiletích. Sobotka a ministr financí Andrej Babiš (ANO) se také dohodli, že vláda nebude garantovat výkupní ceny elektřiny z nových zdrojů.

Turisté na Šumavě mají dvě nové naučné stezky
Dvě nové naučné stezky se otevřely šumavským turistům na Klatovsku. Železná Ruda zpřístupnila stezku mapující zajímavosti z historie i současnosti Hojsovy Stráže a okolí. Lesy ČR nyní uvedly do provozu naučnou stezku z Hamrů na vrch Ostrý. Náklady na obě stezky dosáhly téměř 900 tisíc korun.

Botswana vyhrává boj o záchranu nosorožců
Jihoafrické Botswaně se daří boj o záchranu bílých nosorožců, kterých nyní v zemi rapidně přibývá. Zatímco ještě před deseti lety na botswanském území žilo pouze 26 jedinců, loni počet vzácných zvířat vzrostl na 153 a populace se podle odborníků bude dál zvětšovat. V sousední Jihoafrické republice je to ale zcela naopak, jen během loňska tam bylo upytlačeno 1215 nosorožců, napsal včera britský deník The Times.

ČEZ dostal v Bulharsku pokutu 17,5 milionu korun
Bulharský antimonopolní úřad vyměřil tamní divizi české elektrárenské společnosti ČEZ pokutu 1,25 milionu leva (17,5 milionu korun) za zneužívání dominantní pozice na trhu. ČEZ podle něj odkládal podpis dohody o koupi zařízení potřebného k připojení bulharského investora k síti. Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová řekla, že společnost s rozhodnutím úřadu nesouhlasí a obrátí se na soud.

Polsko zahájilo stavbu bloku elektrárny Turów
Polsko hodlá stavbou moderního bloku uhelné elektrárny Turów omezit její negativní vliv na životní prostředí. Prohlásila to polská premiérka Ewa Kopaczová při slavnostním zahájení stavby čtvrtého bloku podniku ležícího poblíž českých hranic. Ten má v budoucnu nahradit stávající tři elektrárenské bloky, kvůli nimž byla elektrárna terčem kritiky ekologů.

Strojírna Šmeral Brno loni navýšila zisk
Strojírna Šmeral Brno loni navýšila zisk o 15 procent na 18,3 milionu korun. Zisk společnosti je největší od roku 2008, kdy strojírna vydělala přes 20 milionů korun. Výši zisku za loňský rok firma uvedla v pozvánce na valnou hromadu. Šmeral Brno je tradiční strojírenskou firmou. Nově vyvinula technologii na zpracování biomasy a odpadů. Z nich se vyrábějí lehké oleje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů