Středa, 24. dubna 2024

Na ČIŽP jsou další velké personální změny, vzbuzují ale obavy

Na ČIŽP jsou další velké personální změny, vzbuzují ale obavy

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokračuje v personálních změnách. Nový šéf inspekce Erik Geuss odvolal v pražském ústředí všechny vedoucí odborů. Místo odborů mají vzniknout nová oddělení. Na vedoucí místa jsou vypsány konkurzy, na přihlášení do některých ale není ani týden. Mluvčí inspekce Radka Bruketová zdůvodnila změny služebním zákonem, jehož pravidlům se má inspekce podřídit. Někteří zaměstnanci však tvrdí, že se Geuss zbavuje nepohodlných lidí. Podle mluvčí jsou obavy zaměstnanců neopodstatněné.

Vedoucí odborů byli odvoláni minulý pátek bez udání důvodu, po 1. červenci, až začne účinkovat služební zákon, by to už nebylo možné. V odvolacích listech se o služebním zákonu nic nepíše. "Vedení účelově využilo služební zákon, aby mohlo říct, že jinak nebylo možné přizpůsobit strukturu ředitelství," řekl ČTK zaměstnanec, který nechtěl být jmenován.

Mezi vypsanými výběrovými řízeními na vedoucí nově zřizovaných oddělení na ředitelství chybí vedoucí oddělení ochrany vod. Vedoucího odboru ochrany vod přitom Geuss odvolal po svém nástupu loni v prosinci a dodnes nejmenoval nového.

Bývalí vedoucí se sice mohou do konkurzu přihlásit, nemají však jistotu, že si je vedení vybere. "Byli odvoláni kvůli služebnímu zákonu. Tento zákon je pro nás složitý v tom, že my musíme změnit organizační řád a organizační strukturu. Například už z toho důvodu, že nemůže být vedoucí oddělení ten, kdo nebude mít pod sebou alespoň čtyři lidi. Což ministerstva splňují, ale u nás to tak není," řekla ČTK Burketová. Změny se na ni vztahují také.

Vedení inspekce podle ní předpokládá, že se většina stávajících vedoucích zaměstnanců do konkurzů přihlásí a svoji pozici potvrdí. "Všechny tyto nezbytné změny byly projednány s odborovou organizací a s vedením ministerstva životního prostředí," uvedla.

Pokud se ale nemění pracovní náplň odboru, je podle některých právních názorů možné ho přejmenovat na oddělení a vedoucího odboru na vedoucího oddělení. Tak inspekce postupovala v lednu. "Stávající vedoucí by měli být po 1. červenci vedoucími i bez výběrových řízení, nynější vypsané je zbytečné. Pokud ale nemají ve vnitřním předpisu stanoveno, že vedoucí místa se obsazují výběrovým řízením," uvedl místopředseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Rudolf Pospíšil. To inspekce podle informací ČTK nemá.

Ředitelka asociace ekologických organizací Zelený kruh Marta Kotecká dnes upozornila, že kvůli špatné pracovní atmosféře už z inspekce odešli někteří řadoví inspektoři. "To může být do budoucna problém. Než se naučí nový inspektor pracovat, tak to trvá nějakou dobu. Pokud zkušení lidé odcházejí, bude to znát," uvedla.

Už v únoru Geuss odvolal šéfy čtyř oblastních inspektorátů, pátý rezignoval. Nebyl spokojen s jejich prací. Po konkurzech se vyměnili ředitelé v Praze, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové a Havlíčkově Brodě. Výpověď dostala například dlouholetá ředitelka oblastního inspektorátu v Ústí nad Labem Jana Moravcová. Inspekce podle ní postupovala v rozporu se zákoníkem práce. "Ředitel Geuss a první náměstek Urban neznají chod inspekce, změny, které se na inspekci dějí, by vůbec nemusely být tak citelné," řekla ČTK.

Cílem služebního zákona má být stabilizace státní správy. Kvůli zákonu se již nyní mění složení některých úřadů a lidé na vedoucích pozicích, mnozí dlouholetí odborníci, odcházejí. Kvůli chystané reorganizaci svého úřadu začali nedávno protestovat zaměstnanci vládní agentury pro sociální začleňování.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů