Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Voda v Dejvicích není pitná, desítky lidí onemocněly
Voda v pražských Dejvicích přestala být o víkendu pitná. Obyvatele o tom včera informovaly Pražské vodovody a kanalizace. Oblast, v níž žije 32 tisíc lidí, začaly PVK zásobovat vodou z cisteren a zahájily kontrolu kvality pitné vody. Její výsledky budou známé dnes. Nemocnice přijaly zhruba pět desítek pacientů, u nichž byly obdobné příznaky: nevolnost, zvracení, průjem, zvýšená teplota.

Úředníci zaplatí odškodné, nechtěli informovat
Zlínský krajský úřad musí neoprávněně odmítnutému žadateli o informace vyplatit odškodné 40 000 korun. Rozhodnutí vydal Okresní soud ve Zlíně. Žadatel Luděk Maděra se domáhal informací o smlouvách a odměnách ve Zlínském kraji, krajský úřad mu je patnáctkrát odmítl poskytnout. Zákon o svobodném přístupu k informacím platí od ledna 2000.

Parlament zakázal ničit neprodané jídlo
Francouzský parlament minulý týden jednomyslně odhlasoval dodatek k zákonu, který zakazuje supermarketům ničit neprodané jídlo. Norma nařizuje, aby řetězce věnovaly tyto potraviny na charitu, farmám pro zvířata, na kompostování nebo využití v energetice. "Vidět, jak se do popelnic u supermarketů lije na potraviny chlornan sodný, je skandální," řekl bývalý náměstek ministra zemědělství Guillaume Garot, který dodatek připravil.

Na ČIŽP jsou další personální změny
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokračuje v personálních změnách. Nový šéf inspekce Erik Geuss odvolal v pražském ústředí všechny vedoucí odborů. Místo odborů mají vzniknout nová oddělení. Na vedoucí místa jsou vypsány konkurzy, na přihlášení do některých ale není ani týden. Mluvčí úřadu zdůvodnila změny služebním zákonem, jehož pravidlům se má inspekce podřídit.

ČEZ zatím neprodá Počerady Czech Coalu
Energetická skupina ČEZ nevyužije první z opcí na prodej uhelné elektrárny v Počeradech těžební skupině Czech Coal finančníka Pavla Tykače. Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže tak elektrárna zůstává členem skupiny ČEZ. O případném uplatnění druhé opce na prodej této elektrárny musí společnost rozhodnout v roce 2019.

V zemědělství chystá stát velké tendry za 5,4 miliardy
Tendry na lesnické práce, na zabezpečení přehrady Šance nebo soutěž na provozovatele informačního systému Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na další čtyři roky budou letos vypsány v resortu zemědělství. Jak vyplývá z materiálu, který dnes projednává vláda, za pět projektů chce stát zaplatit téměř 5,4 miliardy Kč.

Na plážích u kalifornské Santa Barbary včera pokračoval úklid po úterní ropné havárii. Z pobřežního prasklého potrubí vyteklo na 105 tisíc galonů ropy, což tento incident řadí spíše k těm menším haváriím. Nicméně právě u Santa Barbary, na stejných plážích jako dnes, se v roce 1969 odehrála jedna z vůbec největších havárií, kdy do moře vyteklo 4,2 milionu galonů ropy. A shodou okolností je to právě pět let, kdy od dubna do července vytékala do vod Mexického zálivu ropa z havarovaného vrtu společnosti BP. Tamní ekosystém se s následky této vůbec největší ropné katastrofy v historii USA dodnes složitě vyrovnává. Současný incident u Santa Barbary je ve srovnání s tím jen "kapkou v moři", jde však o další upozornění, že přes všechen pokrok v technologiích není těžba ropy vůbec bez rizik.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů