Pátek, 19. dubna 2024

Evropský týden udržitelného rozvoje

Evropský týden udržitelného rozvoje

Ve dnech 30. května - 5. června se v České republice historicky poprvé uskuteční Evropský týden udržitelného rozvoje (ETUR). Jde o celoevropskou iniciativu podporovanou Evropskou sítí udržitelného rozvoje, která má za cíl zviditelňovat projekty a aktivity propagující udržitelný rozvoj a jeho principy.

Na těchto stránkách lze aktivity plánované v tomto týdnu registrovat a poté je vyhledávat podle jednotlivých témat nebo na interaktivní mapě. Jednotlivým organizátorům to umožní oslovit širší veřejnost a zájemce, kteří by se o jejich akcích běžně nedozvěděli.

Aby vznikla co nejpestřejší paleta aktivit, je registrace otevřena pro státní instituce, výzkumná centra, vzdělávací instituce, muzea, nadace, komunitní organizace, asociace, firmy, neziskové organizace, ale i individuální občany. Mohou zde propagovat například konference, výstavy, trhy, filmová promítání, komunitní aktivity, iniciativy udržitelných podniků, vzdělávací aktivity a další. Jedinými podmínkami účasti je, aby se projekt věnoval alespoň jednomu z pilířů udržitelného rozvoje a nebyl čistě výdělečného charakteru.

Návrh celoevropského týdne udržitelného rozvoje byl představen ministry životního prostředí Francie, Německa a Rakouska na zasedání Rady pro životní prostředí 28. října 2014. Cílem bylo sjednotit starší projekty v těchto zemích a inspirovat podobnou iniciativu i v dalších částech Evropy.

V České republice převzal záštitu nad projektem Úřad vlády České republiky a koordinuje jej prostřednictvím Oddělení pro udržitelný rozvoj. V případě zájmu či dotazů kontaktujte jeho koordinátory.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů