Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr životního prostředí schválil jedny z posledních projektů OPŽP 2007 - 2013 celkem za více než 5 miliard korun

Ministr životního prostředí schválil jedny z posledních projektů OPŽP 2007 - 2013 celkem za více než 5 miliard korun

Ministr životního prostředí Richard Brabec dnes schválil projekty z letošních výzev v rámci dobíhajícího programového období Operačního programu Životní prostředí 2007-2013, v celkové hodnotě přes 5 miliard korun. Jedná se o 2354 projektů podaných v 64. a 65. výzvě, zaměřených na energetické úspory, nakládání s odpady, na oblast ochrany přírody a na rozvoj environmentálního vzdělávání.

Na účty příjemců podpory poputují zřejmě poslední finanční prostředky z Operačního programu Životní prostředí v končícím programovém období. Ministr životního prostředí Richard Brabec dnes schválil a podepsal vyhodnocené projekty z 64. výzvy v hodnotě 4 701 746 677 korun a z 65. výzvy s celkovou výší podpory EU 417 648 915 korun. Obrovský zájem o obě výzvy ze stran žadatelů, dostatečný počet kvalitních projektů a především zachráněné miliardy z loňského roku umožnily navýšit původně alokované prostředky téměř o dvojnásobek.

,,Obě výzvy jsme mohli vyhlásit díky vloni zachráněným 13 miliardám korun a díky krizovému režimu, ve kterém Státní fond životního prostředí běží okamžitě od nástupu nového vedení na MŽP. V letošním roce musíme zadministrovat a profinancovat téměř 40 miliard korun, nastavený režim tak běží dál," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Právě vyhodnocené výzvy byly vyhlášeny na jaře letošního roku. Podané projekty byly na SFŽP urychleně posouzeny s ohledem na končící programové období a podmínku, že všechny projekty musí být zrealizovány a profinancovány do konce letošního roku.

64. výzva byla určena žadatelům o dotaci s projekty na výstavbu nových zařízení a rekonstrukce stávajících zařízení s cílem zvýšení využívání obnovitelných zdrojů energie pro výrobu tepla, elektřiny a kombinované výroby tepla a elektřiny, na výstavbu a rekonstrukce zdrojů tepla využívajících obnovitelné zdroje energie, realizace úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry. Dále pak na projekty zaměřené na zkvalitnění nakládaní s odpady, podporu biodiverzity, obnovu krajinných struktur, optimalizace vodního režimu krajiny a prevenci sesuvů a skalních řícení, monitorování geofaktorů a následků hornické činnosti a hodnocení neobnovitelných přírodních zdrojů včetně zdrojů podzemních vod. Původní alokace na výzvu činila 1,75 mld. korun, zájem o dotace byl trojnásobný. Jen od obcí a měst přišlo téměř 900 žádostí na projekty v oblasti odpadového hospodářství za více než 1,4 mld. Kč.

V 65. výzvě žadatelé o dotaci podávali projekty zaměřené na environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu. To jsou dotace například na budování zahrad mateřských a základních škol v přírodním stylu či podpora lesním školkám. Zájem předčil původní alokaci 100 milionů korun téměř čtyřnásobně.

Poslední faktury musí být uhrazeny dodavatelům do 31. 12. 2015. ,,Více než dva tisíce projektů jsme vyhodnotili v rekordně krátkém čase a jsme připraveni poskytnout úspěšným žadatelům maximální podporu i pro realizační fázi projektů tak, aby se daly profinancovat do konce letošního roku," dodává ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Seznam úspěšných projektů v obou výzvách najdete zde: http://www.opzp2007-2013.cz/sekce/504/prehledy-schvalenych-projektu/

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů