Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zprávy z EU

CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU přináší aktuální informace..

Zprávy z EU

V roce 2014 došlo ke snížení emisí ze zařízení v systému EU ETS

18.05.2015

Evropská komise dnes vydala zprávu, která uvádí, že emise skleníkových plynů ze zařízení spadajících do systému EU pro obchodování s emisními povolenkami (EU ETS) klesly v loňském roce o 4,5 %. Komisař pro oblast klimatu a energetiky Miguel Arias Ca?ete uvedl, že to je jasný důkaz toho, že hospodářský růst může jít ruku v ruce s opatřeními na ochranu klimatu. Kromě toho se podařilo i mírně snížit souhrnný přebytek povolenek emisí skleníkových plynů, a to z 2,1 mld. na 2,07 mld. v roce 2014. Do systému EU ETS spadá 99% zařízení na území EU produkujících emise.

IEA zveřejnila doporučení pro snížení dopadů globálního oteplování

15.06.2015

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes zveřejnila 5 doporučení, která by vedla ke zlepšení životního prostředí a ke splnění závazků týkajících se snižování dopadů globálního oteplování. Jedná se o postupné snižování využívání nejméně účinných uhelných elektráren a zákaz výstavby nových, postupné vyřazení dotací na fosilní paliva pro koncové uživatele do roku 2030, snížení emisí methanu při získávání ropy a zemního plynu, zvýšení energetické účinnosti v průmyslu, stavebnictví a dopravě a zvýšení investic do obnovitelných technologií z 270 miliard dolarů v roce 2014 až na 400 miliard dolarů v roce 2030. Kromě toho také IEA doporučila čtyři body, které by měla obsahovat dohoda z konference OSN o životním prostředí v Paříži v prosinci tohoto roku, aby zaručila dlouhodobý úspěch. Měly by v ní být nastaveny podmínky pro dosažení dřívějšího vrcholu v celosvětové produkci emisí souvisejících s energiemi, měly by se každých pět let revidovat národní cíle v oblasti klimatu, měl by být nastaven dlouhodobý společný cíl na snižování emisí a měl by v ní být stanoven postup pro sledování úspěchů v oblasti energetiky.

Více k tomuto tématu zde.

Emise oxidu uhličitého ze spalování fosilních paliv se v roce 2014 snížily

16.06.2015

Evropský statistický úřad Eurostat včera vydal zprávu, která uvádí, že emise oxidu uhličitého ze spalování fosilních paliv se v EU v roce 2014 snížily o 5,0%. Emise oxidu uhličitého přispívají největší měrou ke globálnímu oteplování a tvoří téměř 80% všech emisí skleníkových plynů v EU. Podle odhadů Eurostatu klesly emise oxidu uhličitého v roce 2014 ve 22 členských státech. Nejvyšší nárůst byl pozorován u Bulharska (+7,1%), Kypru (+3,5%) a Malty (2,5%), naopak největší snížení emisí oxidu uhličitého bylo zaznamenáno na Slovensku (-14,1%), v Dánsku (-10,7%) a Slovinsku (-9,1%). České republice se podle zprávy podařilo snížit emise o 2,1%.

Podle hodnotící zprávy je EU na dobré cestě ke splnění cílů v oblasti obnovitelných zdrojů energie

17.06.2015

Evropská komise dnes vydala zprávu týkající se toho, jak EU pokračuje v plnění cílů v oblasti obnovitelných zdrojů energie, tedy jedné z priorit strategie Evropa 2020. Podle výsledků má EU našlápnuto ke splnění svého cíle, kterým je 20% podíl energie z obnovitelných zdrojů do roku 2020. Momentálně tento podíl činí 15,3% a podle komisaře pro oblast klimatu a energetiku Miguela Ariase Ca?ete je EU na dobré cestě ke splnění svého cíle. Náročnější bude ovšem splnit cíl pro obnovitelné zdroje v dopravě, kde ze stanovených 10% je EU na 5,7%. Zpráva dále uvádí, že své národní cíle pro roky 2013 - 2014 podle očekávání splní 25 členských zemí.

Celou zprávu naleznete zde

10 členských států neplní povinné audity v rámci směrnice o energetické účinnosti

18.06.2015

Evropská asociace obchodních a průmyslových komor EUROCHAMBRES včera vydala studii, ve které upozorňuje na neplnění pravidel stanovených v článku 8 směrnice o energetické účinnosti u deseti členských států. Tento článek stanovuje povinnost provádět povinné energetické audity, nicméně podle studie EUROCHAMBRES tuto povinnost 10 členských států stále neplní. Navíc v těch státech, které tuto povinnost plní, se podmínky pro provádění auditů značně liší a znamenají tak pro podniky výraznou administrativní zátěž. Téměř polovina členských států také nesplňuje opatření zakládající podpůrné programy pro malé a střední podniky. EUROCHAMBRES proto vyzývá všechny členské státy k plné implementaci článku 8.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů