Úterý, 23. dubna 2024

Česko rozvíjí vztahy s Etiopií

Česko rozvíjí vztahy s Etiopií

Náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa navštívil ve dnech 12. - 16. 7. 2015 Etiopii. Vedle účasti na Třetí mezinárodní konferenci o financování rozvoje, kde vedl českou delegaci, absolvoval náměstek Tlapa v Addis Abebě řadu bilaterálních jednání s etiopskými partnery o otázkách vzájemných vztahů. Důležitým bodem jeho programu bylo i přijetí Výkonným ředitelem Hospodářské komise OSN pro Afriku (UNECA), který je současně i zástupcem generálního tajemníka OSN.

Se státním ministrem zahraničních věcí Etiopie Berhanem Gebre-Christosem diskutoval náměstek Tlapa možnosti užší spolupráce v ekonomické oblasti, v otázkách bezpečnosti i migrace. Oba se shodli na vůli dále rozvíjet historicky nadstandardní česko-etiopské vztahy. O dalších perspektivách rozvojové spolupráce pak náměstek Tlapa jednal se státním ministrem financí a ekonomického rozvoje Ahmedem Shidem. Etiopie, která je pro Českou republiku v oblasti rozvojové spolupráce prioritní zemí, právě dokončuje svůj druhý Plán růstu a transformace a také ČR momentálně pracuje na strategii rozvojové spolupráce pro příští roky.

Na Ministerstvu průmyslu Etiopie se náměstek Tlapa setkal se státním ministrem Mebrahtu Melesem. Při jednání o možnostech hospodářské spolupráce obou zemí identifikovali jako perspektivní obory pro české ekonomické subjekty v Etiopii potravinářství a zpracování zemědělských produktů, automobilový průmysl, vodohospodářství, zdravotnický průmysl, civilní letectví a obranný průmysl. S výkonným ředitelem Zemědělské transformační agentury Khalidem Bombou náměstek Tlapa diskutoval o možnostech oboustranně výhodné účasti českých subjektů na rozvíjejícím se etiopském zemědělství, a to jak v oblasti rozvoje drobných rodinných farem, tak i v oblasti velkokapacitní zemědělské výroby.

Výkonný ředitel Hospodářské komise OSN pro Afriku (UNECA) a zástupce generálního tajemníka OSN Carlos Lopes informoval náměstka Tlapu o příležitostech, které pro ČR a její ekonomické subjekty nabízí celý africký kontinent. Oba se shodli na vhodnosti sektorového přístupu, který i relativně malé ekonomice, jako je ta česká, může zajistit úspěch v tomto dynamicky se rozvíjejícím teritoriu. Na závěr své návštěvy se náměstek Tlapa setkal s etiopskými absolventy českých vysokých škol a zástupci podnikatelského sektoru.

Etiopie je tradičním partnerem a strategickým spojencem České republiky v Africe. Obě země pojí více jak devadesátiletá historie přátelských vztahů, úspěchy v oblastech ekonomické a rozvojové spolupráce, a také společné zájmy například v oblasti mezinárodní bezpečnosti.

ZDROJ: www.mzv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů