Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V Římě včera byl, stejně jako v Praze, krásný letní den. Snad jen, stejně jako v Praze, trochu moc horký: 35 stupňů okolo poledne. Ale papež František se mohl radovat. Sotva by si mohl přát lepší spolupráci počasí (či svého šéfa tam nahoře) pro konferenci o klimatických změnách, na kterou včera do Vatikánu přijelo několik desítek starostů a politiků, kteří různě po světě v rámci svých úřadů prosazují opatření ke zmírnění dopadů globálního oteplování.
Klimatičtí skeptici, pokud dočetli až sem, se právě teď otřásli odporem. Jak můžete zaměňovat normální letní vedra za klimatické změny? Fuj a hanba ekoalarmistům! Jenže nikdo nemusí ani nechce nikoho mást, jedno (počasí) od druhého (změn klimatu) už nelze oddělovat, důkazní břemeno už bylo, bohužel, bohatě naplněno. Neboli, jak ve Vatikánu řekl Jerry Brown, guvernér Kalifornie, sužované v posledních pěti letech rekordním suchem, popírat globální oteplování mohou už jen "troglodyté". Otázka už dlouho nezní, zda jde o reálný jev, ale zda jsme schopni jeho nástup zmírnit či se alespoň připravit na nevyhnutelné dopady.

Ministerstvo financí zadá v letošním roce dvacet projektů na likvidaci starých ekologických škod, na které uvolní více než tři miliardy korun. Z toho 11 projektů v hodnotě 2,2 miliardy korun se má uskutečnit v Moravskoslezském kraji. Ministerstvo je odpovědné za řešení ekologických škod vzniklých před privatizací. Projekty financuje z privatizačního účtu.

V Německu výrazně přibylo větrných elektráren na moři - nově instalovaná kapacita v první polovině letošního roku vzrostla ve srovnání se stejným obdobím loni více než trojnásobně. Celkem bylo instalováno 422 větrných turbín s kapacitou 1765 megawatů, zatímco loni nově instalovaná kapacita činila 492 MW, uvedl strojírenský svaz VDMA.

Americký provozovatel solárních elektráren SunEdison koupí zhruba za 2,2 miliardy USD (55 miliard Kč) firmu Vivint Solar. Akvizicí si hodlá zejména rozšířit aktivity v oblasti střešních solárních panelů pro obytné a komerční nemovitosti. Vivint je druhým největším dodavatelem střešních solárních panelů v USA za společností SolarCity, kterou podporuje podnikatel Elon Musk.

Krkonošský národní park zakázal borůvkářům vstup do některých oblastí
"Nešetrným sběrem jsou devastovány porosty borůvek. Snižuje se tak potravní základna pro semenožravé ptáky a savce." - Správa KRNAP

Prudký požár ohrozil včera obec Trstenik na chorvatském poloostrově Pelješac. Plameny se podle chorvatských médií nebezpečně přiblížily k domům, a proto bylo na 50 místních obyvatel evakuováno. Shořely vinice, olivové háje, borovicové lesy, hospodářské budovy a auta. Oheň rovněž hrozí na ostrově Korčula, kde s ním bojovalo 15 hasičských jednotek a jeden hasicí letoun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů