Čtvrtek, 28. března 2024

Za minulé chyby zaplatí Česko osm miliard. Půjdou na boj se suchem

Za minulé chyby zaplatí Česko osm miliard. Půjdou na boj se suchem

Česká republika nasměruje evropské miliardy na boj se suchem, což je dobře. Kdybychom se však nesnažili v minulosti krajinu nákladně přetvářet, mohli jsme ušetřit.

Letošní sucho patří k nejhorším v novodobé historii. A tak se politici rozhodli jednat. Ministerstvo životního prostředí před pár dny oznámilo, že na boj se suchem nasměruje více než osm miliard korun z evropských fondů.

Je určitě chvályhodné, že politici chtějí krajinu proměnit tak, aby lépe zadržovala vodu. Kvůli globální změně klimatu se v následujících desetiletích v Česku mírně zvýší průměrné teploty. Horkých období, kdy se voda ve velkém odpařuje z krajiny, tedy přibude.

Navíc extrémní výkyvy počasí budou častější - po suchu tak klidně nastoupí prudké srážky, vichřice, nebo rovnou krupobití. A přívaly vody mnohdy ani nedostanou pořádnou šanci vsáknout se do vyprahlé krajiny.

Nové mokřady, poldry nebo rybníky vybudované za osm miliard zadržování srážek mírně zlepší. Ale stávající opatření jsou z dlouhodobého pohledu jako vystřižená z hospodaření obce Kocourkov. Schopnost krajiny zadržovat vodu klesá kvůli dřívějším nákladným zásahům.

Ve velkém se narovnávaly meandrující řeky, během 20. století se zdejší vodní toky zkrátily o třetinu. Neprospělo ani nahrazování přírodě blízkých lesů monokulturami. Dnes situaci zhoršuje hojné zastavování volných ploch a nevhodné hospodaření na polích.

Schopnost orné půdy zadržovat vodu se snižuje kvůli používání těžké mechanizace. Škodí také velké lány bez remízků, nevhodné obdělávání polí ve svazích či nadměrné pěstování plodin jako řepka a hlavně kukuřice.

Za úvahu by tak určitě stálo lépe chránit úrodná pole. A také podrobně prozkoumat systém zemědělských dotací. Mnohdy totiž nevhodné nakládání s ornou půdou podporuje.

Autoři: Eva Hníková
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů