Pátek, 19. dubna 2024

Agrodružstvo Morkovice zaplatí za močůvku v rybníku 300.000 Kč

Agrodružstvo Morkovice zaplatí za močůvku v rybníku 300.000 Kč

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila pokutu 300.000 korun Agrodružstvu Morkovice. Firma ji dostala za to, že v červenci kvůli havárii močůvkou znečistila a otrávila Nítkovický a Litenčický potok a také rybník v Nemochovicích na Vyškovsku, v němž uhynulo několik stovek kilogramů ryb. Pokuta je pravomocná, řekl ČTK ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Jindřich Mikeš.

Předseda představenstva zemědělského podniku Josef Uchytil již tehdy uvedl, že Agrodružstvo uhradí vzniklé škody a udělá opatření, aby se ekologická havárie neopakovala. "Kdyby se opakovala, mohla by už být pokuta extrémní a pro výrobu mléka likvidační. O práci by tak mohlo přijít až několik desítek lidí," uvedl Uchytil. Podle starosty Nemochovic Lubomíra Hofírka se Agrodružstvo postavilo k úhradě škod čelem. "Jednání byla férová a všechno zaplatili," řekl ČTK.

Močůvka unikla ve středisku živočišné výroby v Nítkovicích, kde je velkokapacitní kravín. "Bohužel došlo k porušení odtoku močůvky do centrálních jímek. Přetekla do dešťové kanalizace a unikla do potoka," uvedl Uchytil. Ke stejnému závěru došla ČIŽP, která případ vyšetřovala. Závadu podnik okamžitě po zjištění odstranil a pustil do potoka velké množství čisté vody, aby se koncentrace zředila a kvalita vody zlepšila.

Podle Hofírka se příroda, byť velmi pomalu, s havárií vyrovnává. "Pomalu se dostává do rybníka čistá voda, ale rozhodně to není ideální. Nějaké ryby přežily a uvidíme po výlovu, jestli koupíme na příští rok násadu. V potoku je mrtvé všechno. Navíc v něm teče hrozně málo vody, sucho nám nepomohlo. Musíme se teď spolehnout na přírodu. Buď na dostatek sněhu, nebo déletrvající déšť," řekl Hofírek. Z místních tůní čerpali vodu hasiči, ty jsou totiž bezodtoké. "Voda v nich teď stoupá velmi pomalu," doplnil Hofírek.

Kolik močůvky v červenci uniklo, nelze podle Mikeše zjistit. Za rybník už se však nedostala v koncentraci, která by mohla kvalitu vody a živé organismy ohrozit. V dotčeném úseku od kravína k rybníku však mohla mít vliv i na další organismy. "Negativní vliv se však může projevit až později a nemusí být jednoznačně prokazatelný jako u ryb," poznamenal Mikeš.

Agrodružstvo Morkovice patří k velkým zemědělským podnikům, chová zhruba 1500 kusů skotu a tržby v roce 2013 činily podle výroční zprávy ve Sbírce listin přes 280 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů