Sobota, 20. dubna 2024

2. října - Světový den hospodářských zvířat

2. října - Světový den hospodářských zvířat

"Světový den hospodářských zvířat je další den, který se slaví na narození Mahátmy Gándhího. Po celém světě jsou ročně miliardy poražených zvířat, se kterými není v vůbec zacházeno jako s živými tvory a mnohdy jsou chovány v příšerných podmínkách. Tento den je na protest tomu to chování k zvířatům, ale také na zamyšlení jak těmto věcem předejít. Jedná se o problém ""vyspělého"" světa, protože hospodářská zvířata jsou zvířaty užitnými a jsou chovány za účelem konzumace, ale i tito tvorové mají právo na řádné a slušné zacházení. "

Počátek platnosti:
1983
Vyhlašovatel:
Farm Animal Reform Movement

Světový den hospodářských zvířat (WFAD) je rovněž původně americkou iniciativou, v roce 1983 tuto tradici založila organizace FARM (Hnutí za práva hospodářských zvířat). Na toto datum připadá rovněž Den nenásilí, vyhlášený OSN na narozeniny Mahátmy Gándhího (ovšemže také vegetariána).

V Česku tento den připomíná Vzpomínkový obřad za zvířata zabitá rukou člověka, kdy v 18h se smutečně odění aktivisté za práva zvířat a další příznivci akce setkají v českých městech, aby uctili památku více než 60 miliard zvířat, která jsou každý rok zabíjena na jatkách v rámci tzv. živočišné výroby.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů