Čtvrtek, 28. března 2024

RozVerky Ekologického institutu Veronica - 30. září 2015

RozVerky Ekologického institutu Veronica - 30. září 2015

Brněnský biojarmark se vrací na Zelný trh

Tradiční Brněnský biojarmark na Zelném trhu proběhne už tento pátek a sobotu (2. a 3. října). Spojuje přímou cestou ekologické zemědělce se zákazníky, kteří hledají kvalitní a lokální potraviny. K mání bude ovoce, zelenina, marmelády, biovína, masné výrobky nebo koření, které k nám necestovaly přes půl světa. K tomu všemu ekologická poradna, kompostování pomocí žížal, nebo veselý program pro malé i velké a široký výběr občerstvení navrch! Brněnský biojarmark je příležitostí, jak dobře nakoupit a pobavit se u cimbálové muziky.
Brněnský biojarmark se letos vrací na zrekonstruovaný Zelný trh, který je po staletí tradičním místem trhovců a zemědělců z okolí Brna. Pojďme společně ukázat Brnu, že stojíme o kvalitní potraviny na Zelň? ?ku!
Více informací naleznete zde.

Brněnský biojarmark se vrací na Zelný trh

Spirit: Školení energetických šampionů

Projekt Spirit se obrací na aktivní lidi z věřících komunit, ale i mimo ně, a motivuje k aktivnímu sdílení svých znalostí a zkušeností s přáteli a známými ve svém okolí. Rádi by jste se dozvěděli více o využívání energie v domácnostech a chcete podpořit šetrný vztah k přírodním zdrojům? Efektivní využívání energie v domácnosti nemusí být žádná věda! Přihlaste se jako dobrovolníci na kurz projektu SPIRIT! Kurz proběhne 9. října v Brně a 10. října v Hostětíně, je zdarma a otevřen široké veřejnosti.
Více informací naleznete zde.

Encyklika Laudato si' papeže Františka vyzývá k ekologické odpovědnosti

Na počátku září vyšla v češtině druhá encyklika papeže Františka s názvem O péči o společný domov. Ne náhodou je považována za přelomový text. Papež František v ní naléhavě apeluje na celé lidské společenství k péči o společný domov, tedy o život na Zemi. Vyzývá k aktivní spolupráci nejen mezi věřícími, ale mezi všemi obyvateli této planety v globálních ekologických otázkách. Papež František klade důraz na ochotu měnit své návyky a na uvažování v sociální a ekologických souvislotech každého z nás. Přečtětě si Encykliku Laudato si'. Je to důležité.
Více informací naleznete zde.

Jak je to doopravdy se sběrem víček od PET lahví pro dobročinné účely?

Sbíráte víčka od PET lahví? Množí se dotazy na naši ekologickou poradnu o smyslu sbírání víček, zvedá se veřejná debata. Je to skutečně ekologicky příznivá cesta, jak pomoci těm, kteří to skutečně potřebují? Odpověď vás možná překvapí! Místo nákupu nápojů v PET lahví dejte raději přednost přímému daru potřebným a kohoutkové vodě. Podrobně jsme se otázce sběru víček od PET lahví věnovali v naší ekoporadně. Mrkněte!
Více informací naleznete zde.

Podzimní dovolená v kraji žítkovských bohyní

Podzimní dovolená proběhne v Hostětíně v termínu 8. až 11. října. Procházky v podmanivé krajině Moravských Kopanic, zoologická exkurze za hady, bylinkový workshop, nebo relaxace v pohodlí pasivního domu a popíjení čerstvého moštu. Nejen to je tradiční hostětínská dovolená v kraji žítkovských bohyní. A k tomu všemu vynikající kuchyně, kde si pochutnáte na dobrotách v biokvalitě, fairtradeových pochutinách a produktech zemědělců z blízkého okolí. Chcete? Neváhejte. Je to letošní poslední šance, jak si užít Bílé Karpaty všemi smysly na dovolené v kraji žítkovských bohyní.
Více informací naleznete zde.

Přednáška na Panské ,,Energetická soběstačnost v bytě i v domě"

Zveme vás na prakticky zaměřenou přednášku Ing. Karla Srdečného (EkoWATT) ze série besed "Inspirace k soběstačnosti a ochraně klimatu". Jak doma účinně šetřit energií? Jakými opatřeními dosáhnout energetické soběstačnosti v domech? A je to možné i v bytě? Těšíme se na vás 8. října v Brně!
Více informací naleznete zde.

Vyšlo nové číslo časopisu Veronica

Vyšlo nové číslo časopisu Veronica. Je věnováno lukám a pastvinám. Podíváme se na současnost i historii využívání luk, nebo na obnovu pastevectví a jeho přínos krajině. Co vše z fauny můžeme na loukách a pastvinách potkat?
V nové Veronice je věnován také prostor aktivitám ochranářských organizací či otázce ekonomického přínosu trvalých travních porostů a trávníků ve městech. A v neposlední řadě se dočtete, jak se louky a pastviny zrcadlí v lidové písni.
Přejeme příjemné čtení!
Více informací naleznete zde.

Hejbejte Brnem s otevřenými daty!

Nesehnutí pro vás spustilo modelovou webovou aplikaci Hejbej Brnem! Podívejte se, jak se dají zajímavě a užitečně využít tzv. open data. A pokud chcete takových aplikací víc nebo vědět víc např. o ovzduší, pošlete připomínku pomocí tlačítka Chce to změnu!
Více informací naleznete zde.

Konference Příběhy domů o ekologickém stavění

Zveme vás na konferenci Příběhy domů 2015, která se uskuteční ve dnech 10. a 11. října 2015 v prostorách emauzského kláštera v Praze.Konference navazuje svým formátem na úspěšný první ročník. Sobotních přednášek o jednotlivých stavbách se zúčastní jako přednášející nejen architekti, ale i obyvatelé těchto staveb. Bude tak možné získat širší zpětnou vazbu pro potenciální stavitele i odbornou architektonickou veřejnost. V neděli plánujeme tři okruhy exkurzí, jejichž náplní bude návštěva cca čtyř realizací staveb a jedné realizace přírodě blízké zahrady.
Více informací naleznet e zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů