Pátek, 29. března 2024

Inspektoři odhalili na českém trhu antibiotika v medu

Inspektoři odhalili na českém trhu antibiotika v medu

Na českém trhu se objevily medy obsahující antibiotika. Dokládají to výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy (SVS). Med obsahoval například zakázaná antibiotická léčiva chloramfenikol a nitrofurany, které jsou v Evropské unii i v řadě dalších vyspělých zemí zakázány podávat zvířatům, jejichž produkty jsou určeny pro lidskou spotřebu.Některá antibiotika patří k vysoce rizikovým látkám, které by se neměly v potravinách objevovat.

,,Falšování potravin je významný problém, na který v důsledku doplácejí nejen spotřebitelé, kteří platí za něco, co neočekávají a nechtějí, ale i poctiví výrobci.Již dříve jsem upozornil všechny, kteří budou potraviny falšovat nebo ohrožovat zdraví občanů, že je budeme tvrdě potírat a zcela otevřeně zveřejníme všechny dostupné informace. V tomto případě inspektoři objevilichloramfenikol, streptomycin, sulfonamidy a nitrofurany," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

SZPI odebrala od 16. října do 13. listopadu vícero šarží medů společnosti Včelpo spol.s.r.o. Inspektoři odebrali také šaržezahraničních medů, jejichž výsledky ještě nejsou známy. U medů společnosti Včelpo spol.s.r.o.seantibiotika prokázala zatímudvou šarží. Konkrétně jde o Med květový Včelpo a Dědečkův med - Med květový. U obou medů, které se prodávaly v Kauflandu, jde o 900gramové balení, Med květový Včelpo je šarže a datum minimální trvanlivosti 21. 8. 2018, u Dědečkova medu - Medu květového je šarže i datum minimální trvanlivosti 11. 8. 2018. Předběžné výsledky bohužel ukazují, že podobný problém lze očekávat i u dalších šarží.

Antibiotika v medu společnosti Včelpospol.s.r.o. objevila i SVS, a to v Dědečkově medu a Medu květovém lesním. Uvedený výrobek bylo možné koupit v prodejnách řetězců COOP, Globus a Kaufland. Zakoupený med s datem minimální trvanlivosti 27. 4. 2018 bude možné vrátit v místě prodeje.SVS následně odebrala více než 40 vzorků od dalších českých včelařů, jejichž výsledky ještě nejsou známy.

,,Státní zemědělská a potravinářská inspekcea Státní veterinární správa budou v kontrolách samozřejmě pokračovat.Zatím není známo, jakým způsobem se léky do medu dostaly.Oba dozorové orgány fungují na vysoké úrovni. A to nejen při prověřovánínejfalšovanější potraviny, kterou je med," uvedl ministr Jurečka.

Konečné výsledky kontrol medu budou známy nejdříve koncem listopadu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů