Čtvrtek, 28. března 2024

Ochránci přírody nesouhlasí s výstavbou bioelektrárny u Vlašimi

Ochránci přírody nesouhlasí s výstavbou bioelektrárny u Vlašimi

Ochránci přírody z Vlašimska nesouhlasí s výstavbou bioelektrárny u obce Pavlovice u Vlašimi. Podle nich nemá investor, firma Biostanice Vlašim, zajištěný místní zdroj surovin, což by pro obyvatele Vlašimska znamenalo velkou dopravní zátěž kvůli dovozu surovin z velké dálky nebo velký nárůst pěstování kukuřice v okolí. ČTK o tom dnes informovala Kateřina Červenková z Okresního sdružení Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Vlašim. Záměr vybudování bioplynky nyní posuzuje z hlediska vlivu na životní prostředí Středočeský kraj. Jednatel firmy Biostanice Vlašim Roman Holub se stanoviskem ochranářů nesouhlasí.

Záměrem bioelektrárny za téměř 100 milionů korun je výroba elektrické energie a tepla z vyrobeného bioplynu, výstavba by měla trvat asi osm měsíců. Zpracovávat se zde mají biologicky rozložitelné odpady jako například potravinářský odpad, jateční odpad nebo odpady rostlinného původu. "Z projektové dokumentace by mělo být jasné, odkud chce provozovatel suroviny získávat. Pokud nebude zpracovávat suroviny z místa, nemůžeme se záměrem souhlasit," uvedl Karel Kříž z ČSOP Vlašim.

Podle investora projekt nepočítá s výrazným nárůstem dopravy ani s účelovým pěstováním kukuřice. "Bude se to dovážet ze spádové oblasti řekněme 30 až 40 kilometrů. Denně kolem obce Pavlovice projede asi šest nebo sedm nákladních aut navíc," řekl ČTK Holub. Kapacita zařízení je 18.620 tun odpadů nebo energetických surovin za rok, vstupní materiály nesmí extrémně zapáchat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů