Pátek, 29. března 2024

Zemědělský svaz ČR ušetřil nákupem energií svým členům téměř 5 milionů korun

Zemědělský svaz ČR ušetřil nákupem energií svým členům téměř 5 milionů korun

Společným nákupem dodávek elektřiny a plynu na rok 2017 ušetřil Zemědělský svaz ČR svým členům 4,8 milionu korun. Úspora se týká dvaceti zemědělských akciových společností a sedmnácti družstev s roční spotřebou skoro 13 tisíc megawatthodin (MWh) elektřiny a přes 3 tisíce MWh zemního plynu. Na burze nakupoval Zemědělský svaz ČR elektřinu a plyn už po šesté.

,,Díky společnému nákupu ušetříme za silovou elektřinu 671 tisíc korun. To proti letošnímu roku znamená pokles o 43 procent. Ve vysokém napětí jsme se dostali až na cenu 660 Kč za megawatthodinu, tedy na historické minimum," pochvaluje si Miroslav Jirovský, předseda společnosti PIAS Suchdol, podnikající v rostlinné i živočišné výrobě a v opravárenství. Značné snížení nákladů uvítal také Evžen Jachan, předseda družstva Morava Pustiměř zabývajícího se rostlinnou výrobou: ,,Pro příští rok jsme u zemního plynu dosáhli ceny 382 Kč za megawatthodinu, což znamená snížení nákladů o 260 tisíc. Úsporu ale budeme mít i u elektřiny, takže za energie zaplatíme o cca 300 tisíc Kč méně než letos."

Zemědělský svaz šetří svým členům náklady na zemědělskou produkci

Organizaci společných nákupů Svaz vnímá jako užitečný servis pro své členy. Posláním Svazu jsou mimo jiné zprostředkovatelské činnosti, kam patří i společný výběr dodavatelů energií. Cílem je snižovat celkové náklady členských subjektů na zemědělskou produkci. ,,Letošní úspory jsou nejvyšší od roku 2014, kdy jsme na Českomoravské komoditní burze Kladno začali nakupovat energie. U elektřiny v příštím roce svým členům, kteří se do aukce zapojili, ušetříme skoro pět milionů korun. Náklady na zemní plyn klesnou proti letošku o tři čtvrtě milionu korun," uvedl předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů