Pátek, 29. března 2024

Udržení přírody si dle odbornice žádá lepší podmínky života lidí

Udržení přírody si dle odbornice žádá lepší podmínky života lidí

Pro zachování divoké africké přírody, která je přirozeným místem života šimpanzů, je nezbytné zvýšit životní úroveň obyvatel v okolí výskytu těchto zvířat, řekla dnes v Bratislavě britská primatoložka Jane Goodallová, která je hlavním hostem mezinárodního filmového festivalu o trvale udržitelném rozvoji Ekotopfilm-Envirofilm. Pětidenní festival potrvá ve slovenské metropoli a v Banské Bystrici do pátku.

"Pokud se nám nepodaří zlepšit životní podmínky lidí, zejména těch, kteří žijí v blízkosti divočiny, tak žádným způsobem není šance zachránit tato místa," uvedla Goodallová, která se léta věnovala studiu chování šimpanzů v přirozeném prostředí těchto tvorů, v národním parku Gombe v Tanzanii.

Goodallová se v současnosti zaměřuje na osvětu o šimpanzech a životním prostředí, často se setkává s mladými lidmi. Její program ohledně udržitelného rozvoje bude realizován i na Slovensku. "Trvalo dlouho, než si lidé začali uvědomovat, jaké škody způsobujeme naší planetě. Hlavním poselstvím programu je, že každý z nás má svou každodenní činností vliv na přírodu. Můžeme si vybrat, jaký dopad způsobíme. Je třeba žít v míru a harmonii s přírodou, které jsme způsobily tak obrovské škody," uvedla primatoložka, podle které se věci začnou měnit k lepšímu v případě, že se ke změně připojí miliony až miliardy lidí.

Od organizátorů slovenského festivalu si dvaaosmdesátiletá Goodallová převzala ocenění, které každoročně dostává osobnost za mimořádné výkony v zájmu trvalo udržitelného rozvoje, za vědecké objevy a další aktivity v oblasti rozvoje lidské společnosti.

Letošní 43. ročník filmového festivalu, který je podle pořadatelů nejstarší akcí svého druhu na světě, nabízí více než sto dokumentárních snímků. Mezi hlavní témata filmové přehlídky a doprovodního programu patří otázka klimatických změn, separování odpadu či zdravé životosprávy. Podobný festival se na podzim uskuteční také v České republice.

Adrian Bobok

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů