Čtvrtek, 28. března 2024

Co může poskytnout podklady pro snění o budoucnosti?

Budoucnost je vždy nejistá a nejlepší způsob, jak ji předvídat, je ji vytvářet. Některé zdroje ale poukazují na to, jaká by mohla být.

Co může poskytnout podklady pro snění o budoucnosti?

Pokusy o prognózování budoucnosti se vždy potýkají s jistou mírou neurčitosti. Budoucnost se seriózně (odborně) nepokouší předvídat nikdo. Předpovědí, které nevyšly, je totiž celá řada a jsou odstrašujícím příkladem pro pyšné prognostiky. Zato jsou časté různé pokusy o analýzu stávajících trendů a vzorců chování (viz koncepce megatrendů) a jejich vývoje. Na internetu dnes již existuje celá řada stránek, které poskytují předpovědi, ať již založené na událostech ohlášených, očekávaných objevech či pouhé fantazii některých autorů. I pouhý laik, bez znalosti složitých prognostických metod, se tak může zasnít a přemýšlet o tom, jaká budoucnost může být.

Cenným zdrojem při rešerši informací je největší světová encyklopedie Wikipedie. Díky modelu jejího fungování (je vytvářena pomocí společného editování textů) poskytuje platformu, na niž mohou uživatelé z celého světa umisťovat obsah, jež pokládají za důležitý (a popř. ho dokáží obhájit v diskuzích). V případě predikcí možných budoucností poskytuje Wikipedie několik stránek, obsahujících různé předpovědi a informace - a jsou pravidelně aktualizovány. Ty jsou obsaženy v kategorii Časové osy budoucnosti (future timeliness). V ní nalézáme časové osy pro různá období, na nichž jsou zachyceny různé jisté (či velice pravděpodobné) události, které se v budoucnosti stanou, jako např. data různých mistrovství, přírodních a astronomických jevů či motivy očekávané budoucnosti podle science fiction. Tato období jsou zpracována do jednotlivých stránek (encyklopedických článků) a to nejprve podle desetiletí (od roku 2020 do 21. století), poté podle století (od 22. století do 23. tisíciletí) a pak tisíciletí (do 10. tisíciletí), od něj jsou předpovědi již automaticky zařazovány do kategorie Časová osnova daleké budoucnosti (Timeline of the far future). Stručný přehled událostí do 23. století je zachycen také v hesle Časová osnova blízké budoucnosti (Timeline of the near future). V kategorie je také osnova, která se věnuje pouze ohlášeným astronomickým událostem (List of future astronomical events). Budoucností země v dlouhodobém horizontu se zabývá článek Future of the Earth.

Kromě Wikipedie se předpovědím budoucnosti věnuje samozřejmě řada dalších platforem. Mezi nejznámější patří Futuretimeline, jež si klade za cíl zmapovat veškeré serióznější předpovědi možných budoucností. Futuretimeline je poměrně dobře rozpracována (a aktualizována) pro 21. století, po něm uvádí ještě možné scénáře - některé spíše z říše fantasy literatury - pro 22. století, dalekou budoucnost a milión let. Předpovídáním budoucnosti se zabývá také množství autorů a knih (i když spíše v zahraničí než v ČR), tito lidé bývají označování jako tzv. futurists. Anglický pojem přitom nemá negativní ezoterický odér, jako český ekvivalent futurolog. Jejich seznam je také přehledně zpracován na anglické Wikipedii. Mezi nejznámější žijící patří např. transhumanista Ray Kurzweil, badatel Ziauddin Sardar a byznysmen Patrick Dixon.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů