Pátek, 29. března 2024

CVVM: Pro většinu Čechů je péče o životní prostředí důležitá

 CVVM: Pro většinu Čechů je péče o životní prostředí důležitá

Péče o životní prostředí je pro čtyři pětiny lidí (82 procent) důležitá. Pro polovinu lidí (51 procent) je ale těžké se na péči aktivně podílet. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle výsledků průzkumu je pro Čechy důležitost péče mírně nižší než při posledním průzkumu před třemi lety. Ochota něco dělat se nezměnila.

Dvě pětiny lidí si myslí, že tvrzení o ekologických hrozbách jsou zveličena. Podobný podíl lidí je přesvědčen, že existují důležitější věci než starost o životní prostředí. Toto přesvědčení nesdílí 57 procent. Pro třetinu dotázaných má cenu starat se o životní prostředí jen tehdy, pokud tak budou činit i ostatní.

Téměř tři čtvrtiny Čechů (74 procent) souhlasí s tím, že znečišťování prostředí má omezovat vláda, pokud je samotné to nebude stát žádné peníze. V případě finanční spoluúčasti občanů se ochota podílet se na ochraně životního prostředí snižuje. Tři lidé z deseti by dali část svých příjmů, kdyby si byli jisti, že budou použity k ochraně životního prostředí. Se zvýšením daní kvůli ochraně životního prostředí by souhlasila asi čtvrtina lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů