Pátek, 19. dubna 2024

V ústecké knihovně si lidé mohou vyměňovat semínka rostlin

V ústecké knihovně si lidé mohou vyměňovat semínka rostlin

Semena okrasných rostlin i zeleniny si mohou vyměňovat lidé v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem. V občanské semenné bance nazvané Semínkovna byl zatím největší zájem o ačokču, což je kříženec papriky a okurky. ČTK to řekl Jan Černecký z knihovny.

K celorepublikovému projektu se v Ústí připojili na jaře. "Dozvěděli jsme se o této zajímavé akci na začátku dubna, protože nápad přišel právě v období sázení, nebyl čas na zbyt a Semínkovnu jsme v polovině dubna otevřeli," uvedl Černecký.

Pracovníci regionální studovny, ve které se Semínkovna nachází, semínka nejdříve převezmou od dárce a zapíšou. Zkontrolují, zda jsou zdravá, dostatečně sušená a zda netrpí chorobami či plísní. Následně vyrobí etiketu, zabalí semínka do jednotného obalu a přidají mezi další.

Služba je zcela zdarma a funguje na principu sdílení. "Takže zájemce žádáme, aby část semen z vypěstovaných rostlin vrátili zpět do Semínkovny, aby projekt mohl plynule pokračovat. Uživatelem se může stát kdokoliv a nemusí kvůli tomu nutně mít průkazku knihovny. Naši čtenáři však mají tu výhodu, že si mohou semínka odnášet opakovaně. Navíc jim nabízíme službu zasílání informací o nových přírůstcích v Semínkovně," popsal Černecký.

Otevírací doba Semínkovny je shodná s otevírací dobou regionální studovny, tedy přes léto každé pondělí, středa a pátek od 09:00 do 18:00. Knihovna chce v budoucnu pořádat i akce spojené právě se setím a sázením. "V současné době intenzivně pracujeme na sběru a sušení semen pro příští sázecí sezónu," doplnil Černecký.

S myšlenkou svobodného sdílení osiva v rámci semínkoven přišel Francouz Sébastien Wittevert z neziskové asociace Graines de troc. Jednou z prvních idejí byla touha se o osivo podělit s dalšími zahradníky a současně chránit biodiverzitu, která je celosvětově ohrožena.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů