Čtvrtek, 28. března 2024

Webová aplikace ukáže aktuální kvalitu vzduchu v Brně

 Webová aplikace ukáže aktuální kvalitu vzduchu v Brně

Nová webová aplikace "Můžu dýchat?" zájemcům ukáže, jaká je aktuální kvalita vzduchu v Brně a jak se zachovat při špatném stavu ovzduší. Brno se například dlouhodobě potýká s překračováním limitů pro polétavý prach, uvedla dnes v tiskové zprávě Hanka Svačinková z Nesehnutí, které aplikaci vytvořilo.

Limit pro polétavý prach je 50 mikrogramů na metr krychlový. Hygienické normy povolují překročení limitu prachu v ovzduší 35 dní v roce na jednom místě. Podle webu DejchejBrno.cz byl letos od začátku roku celkem 27krát překročený prachový limit v lokalitě Zvonařka, na úroveň dvaceti překročení se dostala ulice Svatoplukova.

Kromě poletavého prachu je pro Brno problémem i překračovaní limitů pro oxid dusičitý a benzo(a)pyren. Jak nezisková organizace Nesehnutí uvádí, všechny tyto škodliviny přímo souvisí se spalováním v motorech automobilů, případně v lokálních topeništích.

"Kvalita ovzduší je v Brně stále žhavým tématem, přišlo nám proto podstatné přetavit dostupná data do uživatelsky atraktivní podoby," uvedla koordinátorka projektu Muzudychat.cz Kristina Studená.

Aktuální stav kvality ovzduší po celé ČR mohou zájemci sledovat na webu Českého hydrometeorologického ústavu, přímo v Brně je desítka měřicích míst. Například na Výstavišti, u Arboreta, v Líšni nebo v Tuřanech. Informace o aktuální stavu ovzduší v Brně lze zjistit i na webu Ovzdusi.brno.cz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů