Čtvrtek, 28. března 2024

Pořadatelé Ukliďme svět, ukliďme Česko chystají podzimní etapu

 Pořadatelé Ukliďme svět, ukliďme Česko chystají podzimní etapu

Pořadatelé akce Ukliďme svět, ukliďme Česko stanovili datum podzimní etapy úklidu na 17. září. Očekávají minimálně 35.000 lidí, řekl ČTK Miroslav Kubásek z organizujícího spolku Ekosmák. Podle něj by mohla celková účast na jarní a podzimní etapě úklidů přesáhnout 100.000 lidí. Na jaře bylo 65.000 dobrovolníků.

Hlavní úklidový den je 17. září, ale podle Kubáska se některé úklidy uskuteční i v pozdějších termínech. "Na jaře uklízelo 65.000 lidí na 1850 místech. Věříme, že společně s podzimní vlnou úklidů se na konci roku dopočítáme celkového počtu 100.000 zapojených dobrovolníků," uvedl Kubásek.

Podle něj se letos spojily obě úklidové akce, které se v České republice konaly. Akce Ukliďme Česko, kterou pořádá Ekosmák na jaře, se dala dohromady s podzimní částí nazvanou Ukliďme svět, kterou pořádá Český svaz ochránců přírody v termínu úklidu po celém světě. "Někteří lidé byli zmatení z toho, jestli jít uklízet v jednom, nebo druhém termínu. Proto jsme se spojili a chceme do toho zapojit co nejvíce lidí," dodal Kubásek.

Podle něj se na jaře v Jihomoravském kraji uklízelo zhruba na 350 místech, v Brně pak asi na sto místech. Zbytek míst byl po celé České republice. Na podzim se den po hlavním úklidu uskuteční v areálu dopravní výchovy a vzdělávání v Brně i vzdělávací akce na téma odpadů a jejich recyklace, kterou uspořádají organizátoři úklidů ve spolupráci s městskou policií, magistrátem, městskou odpadovou společností SAKO, hvězdárnou a planetáriem a dalšími institucemi. "Bude to celodenní populárně vzdělávací akce pro malé i velké děti s řadou soutěží na téma odpadů. Kromě toho zasadíme první z 50 stromů, které plánujeme ve městě zasadit," dodal Kubásek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů