Pátek, 19. dubna 2024

Sedmá generace 4/2016: Ženy pro Zemi

V novém čísle časopisu Sedmá generace se mimo jiné dočtete odpovědi na tyto otázky: Prožívají ženy problémy životního prostředí více než muži? Co brání rozvoji biovinaření? Lze se vrátit k tradičnímu způsobu života?

Sedmá generace 4/2016: Ženy pro Zemi

Jak vypadají demokratické školy? Jde si udržovat vlasy i bez šamponů? Proč je Waldorf silným a dobrým zážitkem? Jaké možnosti otevírá brexit? Rozetne Brno nádražní uzel? V čem spočívá odkaz Zdeňka Neubauera a Jána Maliarika? Jaké jsou tři dimenze ekologie? Co nám radí bioastrologie?

V hlavním tématu čtvrtého čísla se věnujeme vztahu žen k životnímu prostředí a jeho ochraně. Mimo jiné se dočtete o ženách v ekohnutí, ekofeminismu, hnutí Bohyně, prvotním matriarchátu, nevděčné práci žen, queer ekologii, statečných ochranářkách nebo genderově odlišném vnímání změny klimatu. V dalších textech přibližujeme tuzemské biovinaření, pozoruhodné demokratické školy, nová ekokadeřnictví, africký sochařský sen, informační hodnotu přírody nebo výlet na Petřín, vracíme se též k nedávno rozebíranému Waldorfu i k evergreenu brněnského nádraží. Vzpomínáme na život a dílo filosofa Zdeňka Neubauera a svérázného kněze Jana Maliarika, v rozhovoru zpovídáme kolumbijského ex-partyzána Yonyho. V souvislosti s brexitem připomene Ashish Kothari ekonomické a sociální alternativy, Satish Kumar se pak zamýšlí nad třemi dimenzemi ekologie. Tradičně nechybí recenze, tentokrát na Příběh lesa, Pomalé rodičovství a Paradox času. Nově přibyly seriály: Veronika Kicková rozebere možnosti návratu k tradičnímu životu a Bedřich Vypera nás zavede do tajů bioastrologie. Vydání doplňujeme rubrikami Ekologický kompost, Vaše ohlasy, Librarium a Občanský kalendář.

Seznam všech článků čísla najdete ZDE. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Příznivé babí léto přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů