Úterý, 19. března 2024

V Moravskoslezském kraji vzrostly ekologické investice

V Moravskoslezském kraji vzrostly ekologické investice

V Moravskoslezském kraji v uplynulých zhruba deseti letech výrazně vzrostly investice na ochranu životního prostředí. Přesto kraj z hlediska vypouštěných škodlivin stále patří k nejpostiženějším v zemi. Novinářům to dnes řekl ředitel Krajské správy Českého statistického úřadu v Ostravě Jaromír Kartous.

Ještě v roce 2005 připadalo v kraji v přepočtu na jednoho obyvatele na ekologické investice přes 1500 korun a region se držel pod republikovým průměrem, který představoval přibližně 2000 korun na obyvatele. V porovnání regionů tehdy Moravskoslezský kraj obsadil sedmou příčku.

V roce 2014 už se ale kraj umístil na druhé pozici, lepší byl pouze Kraj Vysočina. Moravskoslezský kraj se tak dostal výrazně nad celostátní průměr, kdy na jednoho obyvatele připadla investice na ochranu životního prostředí ve výši zhruba 3000 korun, zatímco v regionu to bylo více než 4500 korun, nejvíce za sledované období.

"V celém hodnoceném období se kraj pohyboval v první polovině žebříčku, od roku 2011 dokonce mezi třemi nejlepšími. Růst výše investic na ochranu životního prostředí je pro Moravskoslezský kraj, který si nese ekologickou zátěž z minulosti, jednoznačně dobrou zprávou," řekl Kartous.

Navzdory ekologickým investicím ale kraj v případě emisí základních znečišťujících látek do ovzduší zůstává jedním z nejpostiženějších. Podobně zatíženými jsou Ústecký kraj a hlavní město Praha.

"Pozitivem zůstává postupné snižování emisí a v případě tuhých látek přibližování se republikovému průměru, přesto jsou krajské hodnoty v případě měrných emisí oxidu siřičitého a oxidu dusíku na dvojnásobku republikového průměru a v případě oxidu uhelnatého dokonce na 4,5násobku," uvedl Kartous.

Ze zjištění statistiků ale zároveň vyplývá, že právě průmysl, který se na znečištění podílí, zůstává pro kraj důležitým odvětvím. "Moravskoslezský kraj byl vždy průmyslovým krajem a přes významnou restrukturalizaci je v tomto směru nadále produktivní. Tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb průmyslové povahy na jednoho zaměstnance dosahují čtvrté nejvyšší úrovně za krajem Středočeským, Ústeckým a Pardubickým," uvedl Kartous. Od roku 2010 kraj v tomto ukazateli trvale překonává celostátní trend.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů