Úterý, 19. března 2024

Dochází nám herci!

Jak si vede pes v roli lva pustinného? Mezinárodní festival dokumentárních filmů o životním prostředí Ekotopfilm ukazuje, že moc dobře ne. Přijďte na festival, dokud je na co se dívat.

Dochází nám herci!

Mnohé druhy zvířat po celém světě jsou na pokraji vyhynutí. Až z naší planety vymizí úplně, už nebude možné pozorovat je ve volné přírodě a natáčet přírodopisné filmy z africké savany nebo indonéského pralesa.

Role lva pustinného se budou muset ujmout psi, nosorožce bílého prase domácí a papouška kakadu holubi z ulic města. Ekotopfilm upozorňuje, že papouška kakadu s nádhernou jasně žlutou chocholkou žádný holub nahradit nedokáže.

Řeč ovšem není jen o exotických druzích. V ohrožení jsou i zvířata, která jsme ještě donedávna běžně potkávali v české přírodě. Věděli jste, že v poslední době rapidně ubývá třeba populace vrabce domácího? Nenápadný hnědý ptáček, kterému nikdo nevěnuje příliš pozornosti a je brán za samozřejmou součást každého města, z nich pomalu mizí. Za posledních třicet let jich ubyla více než polovina. Podobně jsou na tom třeba i skřivani, pěnkavy nebo čejky. Ptáci jsou nejlepším indikátorem stavu životního prostředí, protože rychle reagují na změny. K jakým změnám v tuzemsku dochází, nejlépe ukazuje seznam ohrožených druhů, na kterém se dnes ocitá už více než polovina českých druhů ptactva. U savců se jedná zhruba o pětinu, zdaleka nejvíce ovšem trpí bezobratlí, jako třeba motýli. V úbytku motýlích druhů stojí Česko z evropských zemí na špici. Příčinou je ztráta přirozeného prostředí, způsobená neustálým zastavováním měst i změnami v hospodaření probíhající od druhé půlky minulého století. Rozhlehlé lány kukuřice či řepky jsou pro zvěř příliš ,,biologicky sterilní" a nenacházejí v nich rozmanitost a potravu, kterou pro svůj život potřebují.

Ekotopfilm promítá řadu filmů s tématikou ohrožených druhů z české přírody i exotických krajin a ukazuje divákům jejich důležitost a krásu. Hlavní část festivalu proběhne 15.-19. října v Hotelu Olšanka v Praze, poté se v rámci festivalové tour přesune do padesáti měst po celé republice.

Více informací na: www.ekotopfilm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů