Úterý, 19. března 2024

Pomáhat budou již po páté, a opět se těší 72 hodin již za dva týdny

Zeptali jsme se koordinátorů projektů na pocity a reakce, když svým žákům a studentům předkládají nápad věnovat svůj volný čas dobrovolnické práci.

Pomáhat budou již po páté, a opět se těší  72 hodin již za dva týdny

,,Nadšení a prostě radost", a kdo se účastní již po několikáté, tak bez zaváhání uvádí i přítomnost ,,opravdového vnitřního uspokojení z dobrého prožitku." ,,Děti vždy od začátku září nedočkavě čekají, kdy se objeví plakátky s dalším ročníkem dobrovolnických prací," říká paní učitelka Petra Syslová ze ZŠ Máj České Budějovice. A pokračuje: ,,Není ani potřeba jakkoli je motivovat či přemlouvat, "jdou prostě do toho". Setkání mimo školní zdi nás sbližuje, při práci se hodně nasmějeme. Sejdou se vždy děti nejméně ze čtyř tříd, v některých třídách dokonce ani neučím, takže na ně nemohu apelovat. Oni stojí za mnou, já za nimi..."

Jako organizátory nás to velice těší a posíláme tuto zprávu do světa, protože přesně to je důvod, proč tento projekt rádi děláme již popáté. Letos ve dnech 13. - 16. 10.

Pro ročník 2016 jsme se spojili s Nadací Proměny Karla Komárka, která se mimo jiné zaměřuje na rozvoj školních zahrad a související vzdělávání dětí i dospělých. Díky tomu můžeme nabídnout projektům i podporu na úpravy a drobné proměny zahrad a hřišť u škol, okolí školních budov.

,,Na školních zahradách je po prázdninách spousta práce, proto přiloží ruku k dílu i naši žáci a žákyně, vytrhají trávu z chodníků, zametou listí, zbaví zahradu plevele, posbírají šišky, prostě a jednoduše promění zpustlé zahrady v krásná místa, kde bychom se i rádi učili. A abychom zapojili při výuce i odpočinku na zahradě co nejvíce smyslů, chtěli bychom vytvořit na zahradě smyslový vyvýšený záhon s posezením, který nabídne možnost využít při poznávání zahrady navíc hmat, čich a chuť." Toliko ze ZŠ Staré Město u Uherského Hradiště.

Z dosavadních registrací je zjevné, že o tento typ projektů bude zájem enormní.

Velké oblibě se u dobrovolníků těší i možnost získat od nás stromy pro výsadbu. V loňském roce jsme nabízeli stromy listnaté, tentokrát se bude jednat o stromy ovocné. ,,Součástí areálu naší školy je menší pozemek, který bychom chtěli společně s dětmi osázet ovocnými stromy, a vytvářet tak u dětí potřebu starat se o přírodu, aktivně se podílet na pěstování ovoce. Vitamíny ze školní zahrádky budou pro nás zdravější než ty koupené," myslí si na ZŠ, Benešov nad Ploučnicí.

,,Naše školní zahrádko, budeš hezčí za krátko!" Těší se třída 4.B ZŠ Lovosice.

Některé z mnoha zajímavých projektů letošního roku

,,Žáci 9. ročníku připraví ,,nadějnou olympiádu" pro seniory z Nedašova, Návojné, Pržna a Loučky. Ve spolupráci se zaměstnanci domova Pokojného stáří Naděje v Nedašově zorganizují sportovní odpoledne pro klienty z jednotlivých domovů stáří. Naši starší spoluobčané v deseti disciplínách změří své fyzické i duševní síly. Budeme se snažit navodit nejenom soutěžního ducha, ale především dobrou a veselou náladu pro všechny. Hlásí ze ZŠ a MŠ Nedašov. K zajímavostem letošních projektů náleží také instalace tzv. knihobudek vlastní výroby (ZŠ Petrovice), či obnova výzdoby v čekárně dětské ordinace ve Fulneku (Mgr. Eva Kapolková a žáci 5.B třídy ZŠ TGM Fulnek). Školáci namalují sérii temperových obrázků formátu A3, doplní je krátkými básničkami pro nejmenší, zarámují a vyvěsí je v čekárně.

Osobité pojetí dílčího projektu ,,Každý může být krásný" nelze upřít ani žactvu ze Střední školy živnostenské Sokolov: ,,Klienti ústavu sociální péče Sokolík budou odborně upraveni kadeřnicemi a kosmetičkami učebních oborů naší školy. Vybraní klienti ústavu sociální péče podstoupí odbornou kosmetickou péči našich žákyň, pak také péči kadeřnic. Klientům bude pořízena fotografie před úpravou a po ní. Fotografie se stanou dokumentem a výstupem, který bude prezentování na stránkách školy, bude dán k volnému použití ústavu sociální péče."

Unikátem akce, a to moc milým, je registrace třiceti seniorů z Klubu pro seniory Olomouc - Nedvězí: ,,Vyčistíme příkop před budovou klubu pro seniory. V místním biotopu odklidíme větve z potoka. Uklidíme okolí kaple sv. Floriána."

Více se toho o třídenním maratónu dobrovolnických aktivit můžete dozvědět na internetové adrese https://www.72hodin.cz/2016 a samozřejmě též na Facebooku. Filmová režisérka Alice Nellis, náležící k patronům letošního ročníku, k němu poznamenává: ,,Udělat něco dobrovolně znamená udělat něco za sebe a pro sebe. Udělat něco, protože to já chci udělat. Protože můžu. Protože cítím tu potřebu. Protože mi to udělá radost. Žijeme v době, kdy jsme odmalička do mnoha věcí a činností nuceni - rodinou, školou, společnosti. Dobrovolná práce je naopak projevem naší svobody a vůle. Není to jen něco pro druhé. Je to něco pro nás samotné."

V době vydání této tiskové zprávy (21. září 2016) registrovali pořadatelé z České rady dětí a mládeže přes 340 dílčích projektů v rámci 72 hodin; další stále přibývají.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů