Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda probere novelu vodního zákona, poplatky za odběr nezvyšuje

 Vláda probere novelu vodního zákona, poplatky za odběr nezvyšuje

Vláda ve středu probere novelu zákona o vodách. Předkládající ministerstvo životního prostředí z ní odebralo kontroverzní zvyšování poplatků za odběr podzemních vod. Ministr Richard Brabec (ANO) už dříve řekl, že zvyšování poplatků do konce mandátu současné vlády nepředloží. Novela podle důvodové zprávy přináší změny například v kontrolách vypouštění odpadních vod do kanalizací. Nově by je neměla kontrolovat Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), ale vodoprávní úřady.

Ministerstvo chtělo zvýšit poplatky za odběr podzemní vody do roku 2022 na trojnásobek. Předloha měla podle kritiků zvednout poplatky za vodu až o 17 procent, ministerstvo tento výpočet ale opakovaně zpochybnilo. Z novely se postupně stalo předvolební politické téma, zvyšování poplatků odmítli sociální demokraté. Brabec stejně jako jeho stranický šéf Andrej Babiš (ANO) označili chování ČSSD za podrazácké a pokrytecké.

V novele nyní zvyšování poplatků není a ministr jej do voleb předkládat nebude. "Přesto považujeme přístup, kdy cena za vzácnější podzemní vodu je mnohonásobně nižší než cena za vodu povrchovou, za špatný, protože současný stav motivuje k nadužívání podzemní vody a je to cesta do budoucna neudržitelná. Nicméně bez celonárodního konsensu nebude ministerstvo změnu ceny za podzemní vodu navrhovat," řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Novela přináší změny například v odebrání některých kompetencí ČIŽP při kontrole fyzických osob. Podle ministerské důvodové zprávy je inspekce řešením těchto problémů přetížena. "Jde o kontroly fyzických osob prováděné téměř výhradně na základě ohlášení podnětů (vyvážení žump, zasakování srážkových vod ze střech rodinných domů, vyplavení sklepů, zatopení zahrad od sousedů, parkování aut na pozemku souseda, vypouštění odpadních vod z rodinných domů do dešťových kanalizací atd.)," píše ministerstvo. Ročně přijde takových podnětů přibližně 350.

Poplatky za odebrané podzemní vody a za vypouštění odpadních vod do povrchových vod bude podle novely nově spadat pod Státní fond životního prostředí. Dosud je spravovala ČIŽP.

Původně ministerstvo v novele zákona navrhovalo, aby chovatelé ryb museli nahlašovat úřadům přikrmování ryb obilím. Poté od toho ustoupilo. Podle aktuální verze zákona není chovatel penalizován, pokud kapři krmivo sežerou. Pokud ne a krmivo se rozloží ve vodě, jejíž kvalita se tím zhorší, bude moci nově stát chovatele pokutovat až do 30.000 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů