Úterý, 19. března 2024

Festival filmů nejen o přírodě přijíždí do Prahy

Pět festivalových dní, 81 filmů z celého světa a řada besed a přednášek čeká na návštěvníky festivalu Ekotopfilm 15. -19. října v pražském Hotelu Olšanka.

Festival filmů nejen o přírodě přijíždí do Prahy

Jedná se o nejstarší mezinárodní festival dokumentárních filmů o životním prostředí a udržitelném rozvoji na světě. Jeho první ročník se uskutečnil ještě v bývalém Československu v roce 1974 a od té doby se odehrává na Slovensku, kde letos na jaře úspěšně proběhl už po 43. V Česku se letos koná poprvé.

Návštěvníci se můžou těšit na vybrané české i mezinárodní filmy, které ukáží krásu, bohatost i v některých místech kritický stav přírody, představí nejnovější technologie, vědecké objevy či zajímavé projekty, upozorní na závažné problémy lokálního i globálního rozsahu a povypráví také hluboké osobní příběhy se šťastným koncem. Festival zavede diváky do odlehlých koutů světa, ale třeba také do Modřan. Bude se promítat, jak se dá vařit z odpadu a kde je zakopaný jaderný pes. Filmová přehlídka s povídáním ukáže, že jednání každého z nás zdaleka nemá dopad jen na náš osobní život.

Festival ovšem není jen o filmech, protože nabízí i bohatý doprovodný program v podobě besed a přednášek. Do Prahy přijedou přímo i někteří tvůrci či hlavní filmoví aktéři, se kterými si o zajímavých tématech můžou diváci po promítání filmu osobně popovídat. Vystoupí také ekonom Tomáš Sedláček, který se s návštěvníky zamyslí nad budoucností naší Země, a bývalý prezident Microsoft Europe a kouč úspěšných lídrů společností po celém světě Jan Mühlfeit poradí, jak nejléperozvíjet dětský potenciál.

Na festival přijede také mezinárodní festivalová porota, jíž předsedá proslulý filmař SteveLichtag, která po pečlivém zvážení vybere nejkvalitnější snímky. Tvůrci vítězných filmů obdrží nádherné ceny ze skla speciálně vytvořené oceněným umělcem Achilleem Sdoukosem ze studia FenixGlass. Nabídka titulů i témat je však velmi pestrá, porota to nebude mít jednoduché.

A nudit se nebudou ani ti mladší. Cílem festivalu jevzbudit zájem o témata udržitelného rozvoje u mladé generace a nedílnou součástí festivalu je proto i Junior festival pro děti a mládež. První festivalové dopoledne bude od 10:00 ve Velkém sále, kde poběží bloky krátkých animovaných filmů, věnované právě jim.

Přijďte se podívat a přivítat Ekotopfilm poprvé v Česku. Vstup na celý festival je zdarma, na přednášky je kvůli kapacitě nutné se předem zaregistrovat.

Celý program festivalu dostupný zde: http://www.ekotopfilm.cz/program-praha/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů