Úterý, 19. března 2024

Vládní výbor vyzval k omezení herbicidu glyfosátu na území ČR

 Vládní výbor vyzval k omezení herbicidu glyfosátu na území ČR

Rada vlády pro udržitelný rozvoj by měla vyzvat ministry zemědělství, zdravotnictví a životního prostředí, aby podnikli kroky k omezení herbicidu glyfosátu a spotřeby pesticidů na území České republiky. Radu, která zasedá v úterý, k tomu vyzval výbor pro krajinu. Výbor například doporučil, aby se zakázalo používání glyfosátu na dosoušení plodin před sklizní a také tehdy, když má bránit růstu plevelů. Měl by se omezit ale i při údržbě železničních tratí a silnic. Vyplývá to z návrhu usnesení výboru, který má ČTK k dispozici.

Dokument dále uvádí, že by se mělo použití glyfosátových herbicidů zakázat na veřejných prostranstvích, jako jsou parky, chodníky, dětská hřiště, okolí zdravotnických zařízení či sportoviště. Zakázat by se měl podle výboru rovněž na dosoušení plodin před sklizní. Glyfosát je základní složkou herbicidu Roundup, ale obsahuje ho i řada dalších dalších herbicidních přípravků.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny, která patří pod Světovou zdravotnickou organizaci, loni klasifikovala glyfosát jako pravděpodobně karcinogenní pro člověka. Tým vědců k tomu dospěl na základě dostatečných důkazů ze studií na zvířatech i částečným výzkumem u lidí.

Kromě rakovinotvorných účinků může glyfosát narušovat hormonální soustavu, být toxický pro lidské buňky a proniknout z těla matky do plodu. Kvůli jeho působení v přírodě mizí přírodní rozmanitost, protože zabíjí rostliny, tím ale ničí i ptáky, hmyz a volně žijící živočichy.

V Česku se masivně používá místo podmítky, tedy druhu mělké orby, která se provádí po sklizni hlavně obilovin, a také místo podzimní orby. Přesto Evropská komise dočasně prodloužila registraci glyfosátu do konce příštího roku, a to bez dostatečné podpory členských států a navzdory negativnímu stanovisku Evropského parlamentu.

Evropský komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis členským státům ale doporučil některá omezení, aby například minimalizovaly použití tohoto herbicidu na zahradách a veřejných prostranstvích, jako jsou parky a dětská hřiště. Členské státy včetně Česka s tím letos v červenci souhlasily.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů