Úterý, 19. března 2024

V Maroku byly vyhlášeny nejlepší ekologické projekty

Řeší problém korálových útesů i záchrany lesů...

V Maroku byly vyhlášeny nejlepší ekologické projekty

V marocké Marakéši byly u příležitosti světové klimatické konference vyhlášeny nejlepší ekologické projekty za rok 2016. Mezi šesti nejlepšími projekty soutěže Energy Globe Award nechybí nápady z Evropy, Afriky či Asie. Český zástupce se letos do finále neprobojoval.

Soutěž Energy Globe Award probíhá každoročně ve 177 zemích světa včetně České republiky, kde je jejím iniciátorem a pořadatelem již od roku 2008 energetická společnost E.ON. Ve světovém finále, které se uskutečnilo při příležitosti světové klimatické konference, byli vyhlášeni vítězové v celkem šesti kategoriích: Země, Vzduch, Mládež, Voda, Oheň a nově také ve zvláštní kategorii Ekologické plasty.

V soutěžní kategorii Země zvítězila organizace Tahzingdong z Bangladéše, které se podařilo zachovat více než 12 tisíc hektarů lesa. Chráněný les nyní představuje pro okolní vesnice zdroj čisté vody, eliminuje erozi a v kombinaci s lidskou aktivitou také omezuje množství oxidu uhličitého v ovzduší. Vítězem kategorie Vzduch je rakouský řetězec supermarketů Hofer KG, kterému se po přechodu na ekologické zdroje daří od začátku roku 2016 fungovat v CO2 neutrálním prostředí. Nejlepší projekt kategorie Mládež pak pochází ze Španělska, kde se díky mobilní aplikaci Marnoba snaží identifikovat a odstraňovat zdroje znečištění pocházející z lodí a námořní činnosti.

Letošní novinkou světového finále byla kategorie Ekologické plasty, v níž porota ocenila projekt z Tanzanie. V této africké zemi využívají plastový odpad k výrobě netradičních venkovních plotů, které jsou ekologické a 100% recyklovatelné. Za snahu o restaurování korálových útesů si první místo v kategorii Voda odnesla organizace z Malajsie. V kategorii Oheň byl vybrán projekt mobilních solárních panelů z Německa, jimiž je možné v rozvojových zemích nahradit běžně používané dieselové agregáty.

V České republice probíhá soutěž Energy Globe Award pod názvem E.ON Energy Globe již od roku 2008 a doposud do ní bylo přihlášeno více než 1 900 projektů. Absolutním vítězem letošního 8. ročníku se stala malá obec Haňovice na Hané, které se daří účelně využívat technologie pro úsporu energií, snižovat své provozní náklady a zároveň vytvářet nová pracovní místa pro své obyvatele. Více informací o soutěži je možné najít na webu www.energyglobe.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů