Úterý, 19. března 2024

Na sever za šelmami

Na sever za šelmami

Tento týden jsme měli nabito. Zavítali jsme na sever republiky do Jablonce nad Nisou a v Liberci jsme se zdrželi dokonce dva dny. Libereckou tour provází téma divokých šelem, kterých v Česku přibývá, a vlčí beseda čeká v pondělí i na návštěvníky festivalu v České Lípě.

Cílem festivalu je vzbudit zájem mladé generace o ochranu životního prostředí a témata udržitelného rozvoje, a proto nás těší, že každé festivalové dopoledne vítáme davy mladých návštěvníků. V Jablonci a Liberci se jich sešlo skoro 700. Kromě zábavných filmů mají na programu i soutěže a workshopy na téma třídění odpadu. Jsme příjemně překvapení nejen tím, že dnes třídí už skoro každý, ale i kolik toho vědí - hlavně, že jsou si dobře vědomi, že ještě lepší než odpad vytřídit, je snažit se ho produkovat co nejméně.

V Libereckém kraji nemusíte za šelmami pouze do zoo na bílé tygry. Vyskytují se totiž i ve volné přírodě. Stopy rysů a vlků byly zaznamenány i v Krkonoších a Jizerských horách. Rok co rok šelem po celé republice přibývá a jejich návratu do Česka se zabývá i beseda, kterou pro návštěvníky připravilo Hnutí DUHA. Členové vlčích a rysích hlídek se vydávají po jejich stopách a přinášejí nám poznatky z jejich života.

Dovídáme se tak, že například vlci nejsou žádné krvelačné bestie, jak říkají zvěsti, které o nich kolují, nýbrž že jsou velkým přínosem pro krajinu. A rozhodně se jich nemusíme bát. Potkat vlka ve volné přírodě je skoro nemožné, a pokud by se tak stalo, mohli bychom to spíše považovat za štěstí. Besedu doprovází promítání filmu Causa Carnivora na stejné téma režiséra Jana Svatoše. S Velkým losováním o tuzemské populaci losa evropského je to druhý Svatošův dokument, který bylo v Liberci možné zhlédnout. Oba jsou příkladem, jaké skvosty se v české přírodě nacházejí. A ač záběry v dokumentech Yellowstone z amerického národního parku či Africká nostalgie z africké savany berou dech, nemusíme za krásami přírody až tak daleko!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů