Úterý, 19. března 2024

Ekonomice se daří, znečištění přitom neroste. Zato lesy churaví a dál plýtváme energií i odpady

Ekonomice se daří, znečištění přitom neroste. Zato lesy churaví a dál plýtváme energií i odpady

Zpráva o životním prostředí České republiky v roce 2015, kterou v pondělí projedná vláda, ukazuje, že české ekonomice včetně průmyslu se může dařit, i když dlouhodobě nezvyšuje spotřebu energie a znečištění. Stále vysoká závislost na fosilních palivech (například zastaralé uhelné elektrárny, automobilismus - zejména naftové motory či domácí kotle na uhlí) však nadále zatěžuje obyvatele zejména škodlivým prachem a rakovinotvornými látkami. Ani v dalších oblastech životního prostředí není znát výraznější trend ke zlepšení. Chybí dobré zákony a stát stanovuje jen nízké či žádné cíle pro zlepšení jeho kvality.

Loni se doposud nejvýrazněji objevily jevy, jaké přináší změna klimatu. Nebývalé sucho poškodilo nejen zemědělství a zásobování vodou, ale také spolu s extrémními vedry způsobilo nárůst smogových situací.

Zpráva ukazuje, že se rozvíjelo využití biomasy v energetice - vzrostlo téměř o 20 % oproti předchozímu roku. Také využití domácího bioplynu je vyšší o 12 %. Podobně by české obce a zemědělci mohli pro výrobu domácí čisté energie a využívat větrné elektrárny, jenže ty stát nepodporuje.

Lesy trpí posledních patnáct stále špatným zdravotním stavem a nepřirozená druhová a věková skladba dřevin ohrožuje jejich budoucí stabilitu - zejména v měnícím se klimatu. Stát však stále neprosazuje přírodě blízké hospodaření a dostatečně rychlou změnu na přirozenou druhovou skladbu.

Hnutí DUHA také upozorňuje, že pro divokou nespoutanou přírodu je v ČR vyčleněno pouze 0,3% území. Ochrana přírodních procesů je také jedním z pilířů ochrany biologické rozmanitosti, ale Zpráva její ochranu vůbec nezmiňuje. Hnutí DUHA navrhuje na základě odborné studie vyčlenit několik větších území o rozloze minimálně deset čtverečních kilometrů, kde by se mohla divočina vyvíjet bez lidských zásahů, ale otevřeně obdivu vnímavých návštěvníků. Tato území také pomohou sledovat vliv změny klimatu, přizpůsobit tomu hospodaření v lesích a vyhnout se tak ekonomickým ztrátám [1].

Češky a Češi jsou dobří v recyklaci těch odpadů, které mohou třídit. Celkově však podle Zprávy recyklujeme jen 35,6 % komunálních odpadů, daleko méně než západní státy. Přitom Plán odpadového hospodářství ČR závazně požaduje zvýšit recyklaci do roku 2020 o pouhých 2,4 % [2], ačkoli podle vlastní prognózy MŽP máme na to třídit v té době už polovinu komunálního odpadu.

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

,,Zpráva znovu potvrzuje, že ekonomická prosperita již nemá nic společného s růstem znečištění a zvyšující se spotřebou energie a surovin. Když však chybí dobré zákony a stát stanoví jen nízké či žádné cíle, tak se v kvalitě životního prostředí nehneme z místa - jako třeba u stagnující recyklace odpadů, přetrvávajícího znečištění ovzduší i chatrného zdraví našich lesů. Dobrá zpráva je, že když stát zvolí rozumnou politiku, tak se životní prostředí daří zlepšovat - příkladem je rozvoj využívání biomasy a bioplynu jako domácího zdroje energie."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů