Úterý, 19. března 2024

Sedmá generace 6/2016: Nanečisto

V novém čísle časopisu Sedmá generace se mimo jiné dočtete odpovědi na tyto otázky...

Sedmá generace 6/2016: Nanečisto

Co je čisté a nečisté? Proč máme jedno z nejšpinavějších ovzduší v Evropě? Co dělat proti vizuálnímu smogu? Je Slovensko pekná diera? Jak bydlet v tradičním duchu? Jsme kybernemocní? Proč nezateplovat polystyrenem? Který muž pečuje o krajinu? Je libo tričko z řady, fíku nebo ananasu? Nastoupí ekozoická éra? Je land art na vzestupu? Jaká byla letošní Ji.hlava? Je s námi konec?

Hlavní téma posledního letošního čísla věnujeme různým aspektům znečištění. Štěpán Jindra na úvod dokládá, že naše představa o (ne)čistém je relativní a účelová, Martina Vrtělová přibližuje žaloby, které v České republice podalo několik sdružení nespokojených se stavem ovzduší. Tereza Šimůnková na ni navazuje článkem Přidušená Praha. Vizuální rozměr do tématu přináší Barbora Bakošová, Ivan Illich jej pak rozšiřuje o absenci ticha. Magdaléna Vaculčiaková následně reportuje, proč je Indonésie druhým největším znečišťovatelem oceánů, Karolína Janků se ohlíží za druhdy panenskou, dnes vytěžovanou Papua-Novou Guinejí a Václav Mach nás provádí měřením míry znečištění v Thajsku.

Reportáží však v čísle najdete více: Martina Vrtělová zajela do jihomoravských Šardic za mužem, který pečuje o krajinu, Tereza Konrádová líčí dojmy z Malé Fatry, Martin Hyťha vysledoval projevy klimatických změn v Severní a Střední Americe a Petra Holinková se přesvědčila, proč je Ghana Mekkou férových banánů. V Drobnohledu dále Jakub Šiška upozorňuje na nové trendy v zelené módě a koordinátor Jan Zeman vysvětluje, proč je stále dobré pomáhat na Balkáně uprchlíkům.

V seriálu Tradice tentokrát Veronika Kicková promýšlí, jestli a proč ještě bydlet v tradičním stavení. V Kurzu mediální sebeobrany si Jan Miessler posvítil na argumenty německého psychiatr Manfreda Spitzera z knih Digitální demence a Kybernemoc. V Šetrnější spotřebě rozebírá Dominik Grohmann rizika zateplování domů polystyrenem a Michaela Kašperová dokládá, proč moralizování nestačí ke změně spotřebního chování. Nechybí ani další díl filosofického seriálu Josefa Šmajse i neomylných bioastrologických předpovědí Bedřicha Vypery.

V Kulturní zahradě Tomáš Roček přibližuje čtyři letošní domácí land artové festivaly, Pavlína Binková a Tereza Konrádová se ohlížejí za 20. ročníkem Ji.hlavy, Renata Svobodová chválí dokumentární film Leonarda DiCapria Je s námi konec? V překladu Jiřího Zemánka pak přinášíme inspirativní esej kosmologa Thomase Berryho Ekozoická éra.

Vydání doplňujeme pravidelnými rubrikami Ekologický kompost, Librarium a Občanský kalendář. Na web pak zavěšujeme tři nové fotogalerie: znečištěné Thajsko, klimaticky pozměněnou Ameriku a krajinu Moravského Toskánska.

Seznam všech článků čísla visí zde. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Nepoměrně lepší rok 2017 přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů