Úterý, 19. března 2024

Sedmá generace 1/2017: Planeta k sežrání

Proč uživit lidstvo? Může nás spasit nástup umělého masa? Jak nám kvete geneticky modifikovaná pšenka?...

Sedmá generace 1/2017: Planeta k sežrání

Pravda - co je to pravda? Co (v nás) přežívá z tradičního zemědělství? Jak na ptačí budky? Znáte hrdinu Vladimíra Krajinu? Jde dálkově cestovat bez létání? Co cítí a jak komunikují stromy? Proč je země skutečně inteligentní? Kam a jak putuje Ladislav Zibura? Jaké filmy nás čekají na Jednom světě? Proč je dobré opustit svou národní bublinu?

V hlavním tématu se věnujeme různým způsobům, jak uživit lidstvo, včetně výroby umělého masa, geneticky modifikovaných plodin, chemizovaného, tradičního či komunitou podporovaného zemědělství. Reportážně přibližujeme sázení stromů ve Španělsku, vedeme rozhovory s aktivistou Rorym Smithem a píšícím cestovatelem Ladislavem Ziburou, přinášíme texty o biologu a ochranáři Vladimíru Krajinovi, ptačích budkách, metanu, cestování bez létání, prolhaných prezidentech, masožravých environmentalistech či mezinárodním trestním soudu.

V seriálech pokračuje filosof Josef Šmajs i bioastrolog Bedřich Vypera, feministický sloupek La Lupa (Vlčice) začala psát Martina Vrtělová. V překladu Jiřího Zemánka publikujeme myšlenky ekofilosofa Davida Abrama o skutečně inteligentní zemi. Přidáváme recenze knih Tajný život stromů a Montessori aktivity pro děti, představujeme film Tohle je náš svět i environmentální snímky z letošního ročníku Jednoho světa. Vydání doplňujeme pravidelnými rubrikami Vaše ohlasy, Ekologický kompost, Librarium a Občanský kalendář.

Seznam všech článků čísla visí zde. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Rozchozené zimní spleeny přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů