Úterý, 19. března 2024

Vsetín zkouší bojovat s přemnoženým jmelím na stromech postřikem

Vsetín zkouší bojovat s přemnoženým jmelím na stromech postřikem

Vsetínská radnice zkouší bojovat proti přemnoženému jmelí na stromech pomocí speciálního postřiku. Zapojila se do pilotního projektu, v kraji se ho účastní i Zlín a Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku. Díky postřiku jmelí odumře a upadne, metoda je rychlejší, levnější a šetrnější pro stromy, nemusí trpět častými ořezy, řekl dnes ve Vsetíně novinářům Jiří Poulík, vedoucí provozu společnosti Safe Trees z Rosic u Brna, která se zabývá také údržbou a hodnocením stromů.

Odumření a odpadnutí jmelí způsobí látka obsahující růstový regulátor využívaný v zemědělství. Pokud stromy nemají v době postřiku listy, nijak jim podle Poulíka neublíží. "V republice je to novinka, začali jsme to aplikovat loni. V zahraničí se to používá, například v Americe již léta," řekl Poulík. Účinnost postřiku by měla být vidět na přelomu jara a léta.

Výhoda metody je podle něj také v tom, že zatímco po odřezání poloparazitní jmelí většinou na místě znovu naroste, po postřiku by se opětovný růst měl snížit o 70 procent. Metoda by měla být i levnější, ošetření většího stromu klasickým ořezem stojí podle Poulíka asi pět tisíc korun, využití postřiku vyjde na polovinu. Práce je také rychlejší.

Pracovníci firmy dnes ve Vsetíně ošetřili první dva stromy, lípu a jabloň, v dalších dnech je čeká ještě dalších osm stromů. "Nejvíce jmelím trpí lípa srdčitá, je ho teď ve Zlínském a Moravskoslezském kraji mnoho," uvedl Poulík. Dodal, že se výsledky pilotního projektu vyhodnotí a poté se rozhodne, zda bude lepší plošně dát přednost postřiku před ořezem jmelí.

Nový způsob likvidace vyzkouší i zlínská radnice. "Jmelí je přemnožené zejména v centru města, v některých lokalitách na Jižních Svazích nebo podél Dřevnice, tam jde ale o pozemky Povodí Moravy," řekl ČTK mluvčí radnice Zdeněk Dvořák. Jmelí likviduje také Valašské Meziříčí. "V minulých letech probíhala ve městě likvidace jmelí u solitérních stromů nebo malých skupin stromů. V letošním roce bychom chtěli začít ošetřovat stromy plošně ve větším počtu. Novou metodu likvidace jmelí postřikem jsme zaregistrovali a její využití do budoucna zvažujeme," řekla mluvčí radnice Renata Votrubová. Využití postřiku zvažuje také Rožnov pod Radhoštěm.

V Uherském Hradišti jmelí napadá zejména staré, oslabené stromy, zejména lípy, topoly a javory. "Proti jmelí město zasahuje aktuálně případnými ořezy. O boji proti jmelí metodou postřiků zatím neuvažovalo. Staré, napadené stromy jsou postupně nahrazovány novou výsadbou," řekl mluvčí radnice Jan Pášma.

Jana Kuncová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů