Úterý, 19. března 2024

Úklidové akce pomáhají chránit vodu

K dnešnímu Světovému dni vody se hlásí i organizátoři dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko...

Úklidové akce pomáhají chránit vodu

Úklidové akce se budou konat přímo z lodí na více než desítce velkých českých řek a na dalších stovkách míst i v jejich okolí. Celkem je již zaregistrováno na 1 500 úklidů. Jednou z prvních letošních akcí se stal úklid na palubě české lodi La Grace.

Mnohde se k letošním úklidům hlásí i politici či úředníci samosprávy, projekt získal záštity řady krajů a například v Brně, Teplicích v České Lípě i na řadě dalších míst jsou úklidy zaštítěné městy. Dobrovolníkům zde vycházejí maximálně vstříc, mají pro ně připravené úklidové pomůcky a zajistí i následnou likvidaci sesbíraného odpadu. Hromadě organizovanou akcí jsou i úklidy na více než desítce českých řek. Úklidy na řekách mají u nás dlouholetou tradici, jmenujme namátkou akce jako Čistá řeka Morava, Čištění řeky Ohře, Vltavy úklidy na Svratce, Lužnici či Metuji, zde všude budou opět vodáci uklízet z lodí. Na stovkách dalších míst pak uklidí dobrovolníci černé skládky a drobný nepořádek na březích řek a potoků formou pochůzkového sběru.

,,Jedním z primárních cílů činnosti státního podniku Povodí Vltavy je, zlepšovat možnosti všestranného využívání povrchových a podzemních vod v celém hydrologickém povodí Vltavy tak, aby zůstalo významným místem zdravého životního prostředí a plnohodnotného života lidí. Je proto logické a přirozené, že podporujeme občanské aktivity, jakou je projekt Ukliďme svět, ukliďme Česko", říká k tomu RNDr. Petr Kubala, generální ředitel Povodí Vltavy.

briga

Zaměření úklidů na ochranu vody a vodních zdrojů koresponduje i s činností dlouholetého generálního partnera úklidové akce, Nadačního fondu Veolia. ,,Čistota povrchové vody v tocích je důležitá i pro nás jako vodohospodáře, protože v některých lokalitách je právě povrchová voda využívána pro výrobu vidy pitné. Všechny úklidové akce kolem řek tedy vítáme", sdělila nám Mgr. Vendula VALENTOVÁ, jeho ředitelka.

Jedním z nejzajímavějších, či chcete-li nejkurioznějších ,,vodních" úklidů, byl v minulém týdnu proběhlý úklid posádky známé české lodi La Grace, kotvící toho času v Tunisku. ,,Vítáme iniciativu Ukliďme svět, ukliďme Česko a zejména úklidy na řekách, neboť především plasty se dostávají řekami mnohdy až do moří, po kterých se plavíme. Jsme rádi, že jsme mohli alespoň takto na dálku akci podpořit a uklidit malinký svět kolem lodi i českou palubu", říká kapitán Pepa Dvorský. Briga La Grace se tak stala symbolicky vlajkovou lodí letošních úklidových akcí.

I vy máte stále možnost se k akci přidat jako organizátoři úklidů, či dobrovolníci prostřednictvím webu www.UklidmeCesko.cz, hlavním úklidovým dnem bude sobota 8. dubna.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů