Úterý, 19. března 2024

Jihomoravský kraj má program na boj se suchem, podpoří rybníky

 Jihomoravský kraj má program na boj se suchem, podpoří rybníky

Jihomoravský kraj připravil nový dotační program na podporu hospodaření s povrchovou vodou pro obce a svazky obcí, které jsou ohrožené suchem. Vyčlenil v něm šest milionů korun, sdělila v tiskové zprávě mluvčí kraje Monika Brindzáková. Peníze poslouží na zlepšení stavu rybníků, ale i na malé vodní nádrže a další opatření.

Program schválili krajští radní, souhlasit s ním musí ještě zastupitelstvo. "Účelem je zlepšit technický stav rybníků, drobných vodních toků, malých vodních nádrží, a opatření, která podpoří hospodaření s povrchovou vodou v krajině, posílí retenci vody a zvětší bezpečnost při zvýšených průtocích," uvedla Brindzáková. Doplnila, že lhůta pro podávání žádostí je od 29. května od 08:00 do 4. srpna do 14:00. Bližší informace najdou zájemci na webových stránkách kraje v sekci dotací.

Žadatelem mohou být obce, dobrovolné svazky obcí, veřejnoprávní instituce, vysoké školy, školy a školská zařízení, církve a náboženské společnosti. Musí splňovat všechny podmínky uvedené v dotačním programu a mít ve vlastnictví nebo dlouhodobé správě pozemek, na kterém uskuteční podporované aktivity. "Žadatel může podat v rámci tohoto dotačního programu jen jednu žádost o dotaci. Maximální výše dotace na jeden projekt bude 300 tisíc korun. Dotaci lze použít na spolufinancování už schválených a připravených projektů k realizaci financovaných z evropských nebo národních dotačních programů," doplnila Brindzáková.

Podle hejtmana Bohumila Šimka (ANO) je jižní Morava jednou z oblastí nejvíce ohrožených suchem. "Tento fenomén negativně ovlivňuje celou řadu ekosystémových služeb od zemědělské a lesní produkce přes půdní funkce a biodiverzitu, kvalitu života obyvatel a v některých situacích i turistický ruch," řekl Šimek. Sucho vidí jako zásadní problém. "Je to téma číslo jedna nejen pro ministerstvo životního prostředí, jak jsme slyšeli při nedávné návštěvě z úst ministra, ale také priorita pro Jihomoravský kraj," dodal Šimek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů