Úterý, 19. března 2024

Stanovisko SVPS k parametru výhřevnosti ve vyhlášce č. 294/2005 Sb.

Stanovisko SVPS k parametru výhřevnosti ve vyhlášce č. 294/2005 Sb.

V časopisu Odpady bylo zveřejněno stanovisko Spolku veřejně prospěšných služeb k aktuálnímu nastavení parametru výhřevnosti pro odpady vystupující z třídících linek na směsné komunální odpady. SVPS je další odborné uskupení svozových a zpracovatelských firem, které nové nastavení ve vyhlášce MŽP dlouhodobě kritizuje.

K dané problematice se SVPS ústy Richarda Blahuta vyjádřilo následovně

Zástupci spolku Veřejně prospěšných služeb vyjadřují svůj nesouhlas s novelou vyhlášky č. 294/2005Sb., v bodě stanovení parametru výhřevnosti odpadů, který nebude možné do budoucna ukládat na skládkách.

Připomínky našeho spolku k této problematice nebyly Ministerstvem životního prostředí vyslyšeny a nebyly vypořádány, přestože jsme nebyli jediní, kdo se k této problematice nesouhlasně vyjadřoval na všech jednáních, které proběhly (více zde). Zároveň jsme je uváděli v našich připomínkách k zákonu o odpadech a k souvisejícím vyhláškám. MŽP nám nepodalo logické vysvětlení, proč je navrhována a dnes již schválena tato výrazná změna parametru výhřevnosti pro odpady ukládané na skládky ze současných 8 MJ/kg nově na 6,5 MJ/kg a navíc v sušině!

Dlouhodobě rovněž odmítáme zbytečné a nesmyslné zdražení poplatků za uložení odpadů na skládky, které MŽP navrhuje. Zároveň jsme vyjádřili svůj souhlas s omezením parametru výhřevnosti, který navrhujeme ponechat na minimální hranici 6 MJ/kg v absolutní hodnotě naváženého odpadu. Náš návrh vychází z dlouholetých zkušeností, kdy byly i za našeho přispění za posledních 20 let vybudovány a nastaveny v obcích a městech funkční systémy nakládání s odpady, byla rozvinuta separace a třídění odpadů. Rádi bychom v trendu úpravy a využívání odpadů s cílem zvýšení podílu recyklace dále pokračovali. Přijatá hranice výhřevnosti v sušině 6,5 MJ/kg, může vést k zastavení těchto záměrů a projektů, protože výstupy z jakýchkoliv zařízení na třídění a úpravu odpadů, které není možné dále využít materiálově ani energeticky, nebude možné uložit na skládky (více zde). Co tedy budeme s těmito odpady dělat? Do spaloven je rovněž nebudeme moci předat, protože odpady s tak malou výhřevností budou spalovny odmítat (více zde). Nastavením vyhlášky se dostáváme do patové situace.

Náš spolek sdružuje 120 společností a firem, z nichž nejméně 70 provádí pro města a obce služby spojené s nakládáním s odpady. Zároveň se jedná o společnosti, které jsou k tomuto účelu obcemi a městy zřízeny a obce jsou jejími vlastníky (technické služby měst a společnosti s jinými názvy, ale stejného zaměření). Jelikož hodláme pro města a obce i nadále provádět kvalitní služby za přijatelné náklady, není nám osud zákona o odpadech a další vývoj v této oblasti lhostejný.

Zdroj: Richard Blahut, vedoucí Sekce odpadového hospodářství Spolku veřejně prospšných služeb; stanovisko SVPS vyšlo v časopisu Odpady

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů