Úterý, 19. března 2024

Už v sobotu Brno oslaví Den Země

Už v sobotu Brno oslaví Den Země

V sobotu 22. dubna ožije Kraví hora velkou oslavou Dne Země, největšího sekulárního svátku na světě. Letošní brněnské oslavy, které pořádá Lipka ve spolupráci s dalšími organizacemi, se ponesou v duchu tématu ,,Bez půdy to nepude" a poukážou na problémy spojené s půdou a její ochranou.

Akce Den Země začne na Kraví hoře v 10 hodin a nabídne dětským i dospělým návštěvníkům rozmanitý program. Pro děti budou připraveny poznávací hry, tvořivé aktivity či pokusy, při kterých odhalí, z čeho je půda složena, kdo ji obývá nebo proč je důležité se o ni starat. Zkusí si například malovat hliněnými pigmenty, zjistí, jak by vypadalo město bez zeleně, a seznámí se s živočichy, jejichž domovem je půda. Vyzkouší si také model kořenové čističky v PET lahvi, hry s kamínky nebo si prohlédnou přistavěné popelářské auto.

,,S programem ale myslíme i na dospělé. Ti se budou moct vydat na komentované prohlídky nedaleké zahrádkářské kolonie, kde se dozvědí, jaká specifika má městská půda. Dále se budou moct podívat na dokumenty s půdní tematikou nebo si na praktickém workshopu vyrobit vlastní kompostér," uvádí Petr Laštůvka z Lipky.

Součástí akce bude také EKOtrh, který nabídne ekologické a regionální výrobky. Na podiu zahrají kapely Tranzan, Tubabu a Bokomara a v 10.15 a ve 13.10 se budou konat dětská představení Divadla Koráb.

Den Země je největším sekulárním svátkem a slaví jej lidé ve 194 zemích světa. I v Brně se oslavy staly tradicí, poprvé se tu konaly již v roce 1990 a stále se těší velké oblibě. V loňském roce tuto akci navštívilo víc než 6 tisíc lidí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů