Úterý, 19. března 2024

Sedmá generace 2/2017: Pod tíhou atomu

Kam pluje světová jaderná flotila? Jaká poučení plynou z Černobylu a Fukušimy?

Sedmá generace 2/2017: Pod tíhou atomu

Kde pracují iTroci? Jak si šetrně zaplavat? Lidová, nebo kýčovitá řemesla? Proč bychom měli obhajovat BIO výrobky? Co máme dělat s venkovem a krajinou? Jakým výzvám čelí demokratizovaný Maynmar? Může youtuberství prospívat planetě? Čím je pozoruhodný nový film Terrence Malicka? Proč číst knihu Věrní a rozumní? Co je naším jedinečným darem světu?

Ve druhém letošním čísle přibližujeme realitu a vyhlídky jaderných elektráren, úložišť či zbraní, a to v českém i globálním kontextu. Součástí tématu je i anketa, jakou budoucnost by měla v České republice jaderná energetika mít, stejně jako recenze na knihy Rybí krev Jiřího Hájíčka a Modlitba za Černobyl Světlany Alexijevičové.

Dále přinášíme analýzu ne/šetrnosti venkovních bazénů, zamyšlení nad lidovými řemesly či profil iTroků vyrábějících spotřební elektroniku. Čekají na vás reportáže z Maynmaru a festivalu Evolution či rozhovory s botanikem Jiřím Sádlem a spoluzakladatelem společnosti PRO-BIO Jiřím Urbanem. V Kulturní zahradě si můžete přečíst text Duch daru amerického vizionáře Charlese Eisensteina, sondu do světa youtuberství, recenzi přírodopisného eposu Terrence Malicka Voyage of Time: Life's Journey nebo reflexi knihy Hany Librové Věrní a rozumní.

V seriálech pokračuje bioastrolog Bedřich Vypera, filosof Josef Šmajs, tentokrát na téma techniky, i Martina Vrtělová, která se ve sloupku La Lupa věnuje sexistické reklamě časopisu Forbes. Vydání doplňujeme pravidelnými rubrikami Vaše ohlasy, Ekologický kompost, Librarium a Občanský kalendář.

Seznam všech článků čísla visí zde. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

V jádru dobrou jarní energii přeje
'redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů