Úterý, 19. března 2024

Česko se chystá na třetí ročník Evropského týdne udržitelného rozvoje

 Každý rok od 30. května do 5. června probíhá v celé Evropě Týden udržitelného rozvoje...

Česko se chystá na třetí ročník Evropského týdne udržitelného rozvoje

Jeho cílem je šířit myšlenku udržitelného rozvoje pomocí festivalu akcí, které připravují jednotliví lidé, spolky nebo města ve všech regionech. Česko se k akci připojuje již po třetí.

,,Cílem týdne udržitelnosti je ukázat, jak lidé ve městech a obcích podporují dlouhodobý rozvoj a princip kvality života. Od adaptace na změny klimatu, přes využívání šetrných technologií v průmyslu či dopravě až po znovuobjevování tradičních postupů třeba při přírodním zahradničení," přibližuje Anna Kárníková, ředitelka Odboru pro udržitelný rozvoj Úřadu vlády.

V rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje mohou zájemci například navštívit ekologický festival Greenfest Liberec, s průvodcem se vydat za prameny Adršpašských skal, nebo se podívat do jedné ze solárních elektráren, které v tomto týdnu pro veřejnost otevřou členové Solární asociace. Další akce najdou zájemci na internetové stránce www.tydenudrzitelnosti.cz.

Typ akce, která se pořádá pod hlavičkou týdne udržitelnosti, není rozhodující. Mohou to být konference, přednášky, výstavy, trhy, exkurze, workshopy, promítání nebo zahradní slavnosti. Základním kritériem je, že pořádaná akce musí tematicky souviset s dlouhodobým rozvojem, který vychází z tzv. Cílů udržitelného rozvoje (SDGs), přijatých na konferenci OSN v New Yorku v září 2015. Cílů je sedmnáct a pokrývají celou řadu oblastí, například kvalitní vzdělávání, čisté energie nebo důstojná práce a ekonomický růst. Druhou podmínkou pro zařazení akce do Týdne udržitelného rozvoje je, že nesmí být orientovaná čistě na zisk.

Uspořádat svoji akci v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje může kdokoli - od státních institucí, samospráv, škol všech stupňů, muzeí, nadací, komunitních sdružení, neziskových organizací až po jednotlivé občany a občanky.

Evropský týden udržitelného rozvoje (ETUR) je celoevropská iniciativa, která má za cíl zviditelňovat projekty a aktivity propagující udržitelný rozvoj a jeho principy. Poprvé se uskutečnil ve dnech 30. května - 5. června 2015 a od té doby se každoročně opakuje. Na evropské úrovni ETUR koordinuje Evropská síť udržitelného rozvoje. V České republice převzal záštitu nad projektem v roce 2015 Úřad vlády České republiky a koordinuje jej prostřednictvím Odboru pro udržitelný rozvoj.

Více se můžete dozvědět na webu www.tydenudrzitelnosti.cz

Kontakt: Ondřej Charvát, Odbor pro udržitelný rozvoj, 724 120 695, charvat.ondrej@vlada.cz


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů