Úterý, 19. března 2024

MŽP bude chtít navýšení provozních výdajů o 200 milionů korun

MŽP bude chtít navýšení provozních výdajů o 200 milionů korun
Ministerstvo životního prostředí se bude snažit dojednat zvýšení svého rozpočtu na příští rok o 200 milionů korun na provozní náklady. Celkový propad o 3,82 miliardy korun ministerstvu nevadí, rozpočet se bude moci operativně při čerpání evropských fondů navýšit, řekl dnes ČTK ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Odcházející ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhl pro resort na příští rok snížení výdajů na 13,09 miliardy korun.
Podle Brabce je problém u provozních nákladů, ze kterých se například financuje Program péče o krajinu. "Není to o luxusu, ale o udržení věcí v chodu. Jsou to naše provozní peníze - nebyli bychom to schopni vykrýt, tohle je něco, o čem budeme chtít jednat," řekl ČTK Brabec.
Podle Dominiky Pospíšilové z ministerstva nejde ze snížení výdajů o 3,8 miliardy korun vyvozovat žádné škrty v rozpočtu. Uvedené výdaje jsou totiž včetně kofinancování evropských peněz, jejichž tok se v průběhu roku mění. "Ministerstvo financí aktuálně nastavilo strop výdajů evropských prostředků na 70 miliard korun, proto došlo i ke snížení rozpočtu na Operační programu životní prostředí (OPŽP). To ale neznamená, že by mohlo být ohroženo čerpání OPŽP. Navýšit rozpočet podle zákona o rozpočtových pravidlech lze ve třetím běhu přípravy, tedy začátkem srpna, případně i během roku," dodala Pospíšilová.
Naopak podle ní v běžném "pevném" rozpočtu pro ministerstvo podle ní dochází k nepatrnému růstu výdajů na 6,41 miliardy korun. "To znamená, že k žádným škrtům nedochází. Příprava rozpočtu ministerstva je zatím ve fázi předložení návrhu příjmů a výdajů jednotlivých kapitol vládě, zdaleka tedy nejde o konečnou podobu rozpočtu. Finální podobu návrhu rozpočtu ministerstvo předkládá vládě do konce srpna," uzavřela mluvčí.
První návrh státního rozpočtu na příští rok z dílny ministerstva financí počítá meziročně s růstem výdajů u většiny ministerstev a dalších státních úřadů. Největší růst, o 32,6 miliardy Kč, je u ministerstva práce a sociálních věcí, následuje ministerstvo školství s růstem o 11,7 miliardy Kč. Naopak největší pokles v absolutní částce je u ministerstva dopravy, a to o 12 miliard korun.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů