Úterý, 19. března 2024

V Poodří se přemnožili komáři, Studénka je likviduje postřikem

V Poodří se přemnožili komáři, Studénka je likviduje postřikem

Odborná firma dnes ve Studénce na Novojičínsku provedla postřik proti komárům. Kvůli vydatným dešťům a květnovém rozlití řeky Odry se tento hmyz v Poodří přemnožil a obtěžuje obyvatele. ČTK to řekl starosta Studénky Lubomír Šobich.

"Děláme opatření, abychom ty dospělé jedince trochu pohubili. My jsme v kraji, kde když se Odra vylije, tak se komáři rozmnoží. Tři roky teď bylo sucho a komáři nebyli," řekl starosta.
Vedoucí odboru místního hospodářství a údržby majetku ve Studénce Jindřich Lev řekl, že naposledy se podobné opatření muselo ve městě dělat v roce 2013. Množství komárů se takto podle něj daří významně snížit.
"Nemůžeme ale vyloučit, že se ten zákrok bude muset opakovat. Má to spoustu komplikací, protože jsme vedle chráněné krajinné oblasti, kde se to nedá aplikovat, další komplikací je výskyt včelstev, protože pro ně by to bylo likvidační, takže i na to se musí pohlížet," řekl Lev.
Firma se s postřikem vyhýbá místům, kde včelaři nahlásili, že mají včelstva. Pro aplikaci prostředku také musí být příznivé počasí: nesmí pršet a vát vítr. Teplokrevným živočichům postřik není nebezpečný a za několik hodin se rozloží.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů