Úterý, 19. března 2024

V pondělí 5.6. oslavíme Světový den životního prostředí

V pondělí 5.6. oslavíme Světový den životního prostředí

Na pondělí 5.6. připadá Světový den životního prostředí. Na Biologickém centru Akademie věd ČR v Českých Budějovicích si jej připomeneme celodenní akcí s interaktivním programem pro děti, zaměřenou na environmentální témata. V přírodní laboratoři si budou moct např. děti vyzkoušet, odkud pocházejí barvy, u experimentální a výukové včelnice na ně čekají včelařské úkoly, v lučních záhonech budou hledat léčivé rostliny a u stánku entomologů si ověří, zda dokáží správně určit druhy hmyzu. Aby si malí návštěvníci uvědomili, jak moc jsme závislí na životním prostředí, budou rozpoznávat přírodní původ všedních předmětů. Akce se uskuteční v dendrologické zahradě v zadní části areálu Biologického centra AV ČR v Branišovské ulici v Českých Budějovicích. Dopoledne je určeno pro registrované školní třídy, odpoledne od 14 do 17 hodin bude patřit široké veřejnosti.

Hned v úterý 6.6. pak Biologického centrum pořádá své první medobraní. Pracovníci Biologického centra budou stáčet první med z vlastní, vloni vybudované experimentální a vzdělávací včelnice. Návštěvníci se mohou těšit na stáčení medu s ochutnávkou, ukázku včelích produktů, vyrábění voskových svíček a hodnocení kvality medu. Dozvědí se také novinky z výzkumu nemocí a imunity včel, informace o vhodné skladbě rostlin pro pastvu včel, problémech, kterými včely ve znečištěné a intenzivně obhospodařované krajině trpí, a mnoho dalších zajímavostí o životě tohoto užitečného hmyzu. První medobraní se uskuteční od 9 do 16 hodin ve vstupní hale Biologického centra v Branišovské ulici.

Obě akce jsou součástí celorepublikového festivalu Akademie věd ČR Jarní exkurze do světa vědy.

cid:image004.jpg@01D2C8CD.ABF867C0

Světový den životního prostředí ustanovilo v roce 1972 Valné shromáždění Organizace spojených národů. Z pohledu ochrany a obnovy životního prostředí je tento svátek považován za jednu z nejdůležitějších událostí v roce. Smyslem akce je rozšířit obecné povědomí o ekologických otázkách a upřít pozornost světové veřejnosti na zásadní ekologické výzvy současnosti. Každý může napomoci řešení ekologických problémů, ochrana životního prostředí se týká každého z nás.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů