Úterý, 19. března 2024

Prosté vynálezy, které mohou zachránit planetu

Tyto vynálezy se zaměřují na přesnou potřebu a umožňují řešit složitou problematiku jednoduchými prostředky

Prosté vynálezy, které mohou zachránit planetu
Nové technologie již zachránily mnohé životy a mohou zachránit i celý svět, píše francouzský deník Le Monde. Zde jsou některé z nich:
1. The Ocean Cleanup. Jednadvacetiletý Nizozemec Boyan Slat možná našel řešení pro miliony tun plastového odpadu v oceánech. Zdokonalil systém, který dokáže sbírat plasty pomocí mořských proudů. První prototyp filtrující bariéry byl rozmístěn loni. Skládá se z plováků a sítí a jeden rok bude analyzován pomocí snímačů.
2. Pračka Xeros. Stephen Burkinshaw ve spolupráci s firmou Xeros zdokonalil pračku, které stačí miska vody, aby vyprala běžný koš špinavého prádla. Přístroj umožňuje snížit spotřebu vody a elektřiny. Při praní pomáhají plastové perličky, které jsou recyklovatelné a mohou být použity stokrát po sobě.
3. Aquarius Spectrum je začínající firma, která se specializuje na dohled nad vodovodní sítí, přesněji řečeno na úniky vody. Ztráty v této síti činí 20 až 40 procent. Společnost vytvořila systém inteligentních měřičů, které v reálném čase úniky zjišťují a umožňují zasáhnout.
4. Oriental White Goat. Skupina japonských vědců ze společnosti Oriental Co. Ltd vymyslela metodu, jak recyklovat hory kancelářského papíru a vyrobit z něho toaletní papír. Přístroj se nazývá White Goat a je vysoký téměř dva metry. Zatím se prodává za cenu 100.000 dolarů (2,5 milionu Kč).
5. Glowing Plant Project zkoumá, jak ovládnout energii z přírody. Vědci se rozhodli vypěstovat rostliny schopné svítit ve tmě za pomoci technik syntetické biologie. Je to způsob, jak nahradit tradiční zdroje světla a v blízké budoucnosti možná každou pouliční svítilnu fluoreskujícím stromem.
6. Firma Cool Earth Solar vyvíjí nový typ solárních snímačů. Podle odhadů by to mělo značně snížit náklady na stavbu solárních elektráren schopných vyrábět zelenou energii ve velkém měřítku za cenu srovnatelnou s uhelnými elektrárnami.
7. Altaeros BAT je větrná elektrárna umístěná v balonu s heliovou náplní, kterou vynalezla společnost Altaeros Energies. Šlo by o revoluci ve světě větrných elektráren, a to jak v ceně, tak pokud jde o vyrobenou energii, které tato elektrárna dokáže vyrobit dvakrát více než běžná větrná elektrárna umístěná na zemi.
8. MXM Pilo baterie se nabíjí pomocí pohybů člověka. Je určena pro malé elektrické přístroje, které nevyžadují stálý zdroj energie, jako jsou televizní ovladače nebo videohry.
9. Solaren je začínající firma, která se specializuje na fotovoltaické panely. Sluneční energie se získává díky satelitům. Panely zachycují sluneční paprsky, aniž by to nějak ovlivňovaly mraky nebo déšť. Dodávají energii ve dne v noci.
10. Jason Selvarajan zdokonalil prototyp ekologické sprchy. Nazývá se ShowerLoop a funguje tak, že se voda ze sprchy shromažďuje, vyčistí a znovu použije jako u vodotrysku. Člověk se tak může sprchovat jak dlouho chce a nespotřebuje mnoho vody.
11. Tým vědců z Riceovy univerzity objevil, jak zvládat ekologické katastrofy, jako je potopení ropného tankeru. Vynález spočívá ve využití nano houbiček, které jsou s to absorbovat stokrát větší váhu než samy mají. Navíc nemají rády vodu, kterou nevsakují, ale naopak je přitahuje ropa. Tyto maličké houbičky je možné použít několikrát.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů