Úterý, 19. března 2024

Na festivalu Příběhy země bude soutěžit osm desítek filmů

Na festivalu Příběhy země bude soutěžit osm desítek filmů

Druhý ročník Mezinárodního filmového festivalu Ekotopfilm, letos pod novým názvem Příběhy Země, odstartuje 6. října v pražské Městské knihovně. Festival propojuje film, zábavu a moderní způsob života v souladu s udržitelností života na planetě. Na návštěvníky do 12. října v Praze a do konce roku v dalších 40 městech čekají dokumentární filmy z celého světa, odborné přednášky, besedy s filmovými tvůrci a osobnostmi, zábavné akce, workshopy, koncerty a výstavy. Nebude chybět ani program pro rodiny s dětmi. Novináře o tom dnes informoval zakladatel a ředitel festivalu František Štefan.

Motto festivalu 'Dochází nám herci' upozorňuje na vymírání ohrožených druhů. "Příběhy Země lépe vyjadřují myšlenku festivalu. Tou je spojení filmu, zábavy a poznání pro lidi, kterým není lhostejný svět, ve kterém žijeme," vysvětlil změnu názvu Štefan.
Do mezinárodní soutěže festivalu profesionální i amatérští filmaři přihlásili téměř 900 snímků z více něž osmi desítek zemí světa. Soutěžit se bude v sedmi kategoriích, kam předvýběrová komise pošle jen přibližně 80 nejlepších snímků, které bude hodnotit mezinárodní porota. Do hodnocení se letos budou moci zapojit i samotní návštěvníci. Cenou pro vítěze bude i finanční ohodnocení.
Čestné funkce prezidenta festivalu Příběhy Země se zhostí filmař Steve Lichtag, v loňském roce předseda jeho mezinárodní poroty. "Festival je nadějí, aby si lidé uvědomili, kam kráčí a jak naše planeta vypadá," uvedl Lichtag. "Televize se zaměřují na komerci a příliš této myšlence nepomáhají. Proto potřebujeme akce, jakou je Příběhy Země," dodal dokumentarista, jehož snímek Tanec modrých andělů přispěl ke vstupu České republiky do Mezinárodní velrybářské komise a jeho další film Prapodivný svět pomohl k přípravě nového znění zákona v otázce používání elektrického proudu při lovu ryb.
Na místo předsedy mezinárodní poroty letos zasedne Michael Havas, novozélandský režisér s českým původem, který napsal, zrežíroval a produkoval přes 60 snímků. "Vždy hledám autentické filmy, které odhalují podstatu," podotkl Havas.
Festivalu se v loňském ročníku účastnilo 72.000 návštěvníků z celé České republiky, z toho 10.000 v Praze. Program určený školám využilo 240 škol. Hlavní cenu festivalu získal dokument Mikroporod. Snímek přibližuje dopad způsobu rození dětí na budoucnost a zdraví lidstva. Více informací se nachází na www.pribehyzeme.cz.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů