Úterý, 19. března 2024

EK vyzvala ČR a Slovensko, aby vytvořily hlukové mapy

EK vyzvala ČR a Slovensko, aby vytvořily hlukové mapy

Evropská komise dnes vyzvala Českou republiku a Slovensko, aby vytvořily strategické hlukové mapy a akční plány, jak požaduje směrnice o hluku. Země mají na odpověď dva měsíce, v případě Slovenska se pak komise může obrátit na soud EU, český případ je o krok "pozadu".

Směrnice o hluku požaduje, aby členské státy přijaly hlukové mapy, které znázorňují zatížení hlukem ve větších aglomeracích, podél hlavních železničních tratí a hlavních silnic a na hlavních letištích. Mapy pak slouží jako základ pro regulaci hluku.
Komise v dubnu 2016 Slovensko vyzvala, aby splnilo hlavní požadavky směrnice o hluku. Vzhledem k tomu, že stále nebyly přijaty strategické hlukové mapy 445 hlavních silničních úseků a akční plány pro dvě aglomerace, pro 462 hlavních silničních úseků a pro žádný z 16 hlavních železničních úseků, nyní řízení pro porušení unijního práva posunula do další fáze.
Českou republiku dnes evropská exekutiva vyzvala, aby ČR přijala několik potřebných hlukových map a všechny akční plány pro regulaci hluku pro aglomerace, hlavní silnice, hlavní železniční tratě a hlavní letiště.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů