Úterý, 19. března 2024

OSN: 300 udržitelných řešení - byznys příležitostí

OSN: 300 udržitelných řešení - byznys příležitostí

The Global Opportunity Explorer propojuje soukromý sektor s nápady na řešení světových problémů - a s velkými profity, které tato řešení přináší.

Nový portál The Global Opportunity Explorer přináší byznys řešení globálních výzev, od nedostatku vody, přes diverzitu až po udržitelnou městskou dopravu. Ambicí je zprostředkovat nový pohled na světové problémy: představit je také jako příležitosti, na kterých se dá postavit byznys. ,,Skrz platformu chceme propojit velké firmy s podnikateli, kteří často mají zajímavé nápady na řešení problému v jejich okolí," říká Laura Hammershoy, ředitelka strategických inovacích v Sustania, think-tanku a konzultační firmy z Kadaně, která se na iniciativě podílí. ,,Udržitelnost by pro firmy neměla být jenom o recyklaci, reportingu nebo risk managementu. Měla by být o inovacích a vyhledávání nových obchodních příležitostí."

Případové studie v platformě The Global Opportunity Explorer jsou rozděleny na sedmnáct Cílů udržitelného rozvoje (SDGs), nové agendy od OSN. Logika je jednoduchá - pokud jste firma, která by ráda svůj byznys učinila více udržitelný, na The Global Opportunity Exploreru se dostanete k nápadům a možným partnerům, bez ohledu na odvětví, ve kterém se pohybujete. Např. pod SDG 2, tedy Cílem, který má skoncovat s hladem, se dostanete k řešením typu bio-hnojiv, která zlepšují půdu a zvyšují produktivitu polí. Kliknete na SDG 6, tedy čistou vodu a sanitaci, a zobrazí se vám sprcha, která recykluje a čistí použitou vodu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů