Úterý, 19. března 2024

Lidé v Česku jsou s životním prostředím nejspokojenější za 15 let

Lidé v Česku jsou s životním prostředím nejspokojenější za 15 let

Lidé v České republice jsou nejspokojenější se životním prostředím za posledních 15 let. Jeho stav v místě svého bydliště hodnotí kladně osm z deseti Čechů, pro celé Česko se takto vyjádřily téměř tři čtvrtiny. Zároveň proti loňsku ubylo lidí, kteří se o životní prostředí zajímají. Stále jich je ale víc než polovina. Vyplývá to z květnového průzkumu, jehož výsledky dnes ČTK poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Stav životního prostředí v místě svého bydliště hodnotilo kladně 79 procent dotázaných, negativně ho viděla zhruba pětina. V pohledu na životní prostředí celého Česka bylo spokojených 72 procent, opačně se vyjádřila zhruba čtvrtina. Letos tak průzkum vedle nejvyššího podílu spokojených od roku 2002, odkdy CVVM tuto záležitost sleduje, ukázal nejmenší rozdíl mezi kladným hodnocením pro ČR a místo bydliště. Jako nejhorší vnímali lidé stav životního prostředí v celé ČR hned v roce 2002, kdy bylo spokojených jen 40 procent, v místě bydliště to bylo před sedmi lety s 66 procenty pozitivních hodnocení.
Spokojenost se stavem životního prostředí v místě bydliště i celé zemi podle CVVM stoupá s životní úrovní. "Více nespokojeni jsou obecně lidé žijící ve městech, z hlediska rozložení do krajů především lidé z Prahy, Moravskoslezského a Ústeckého kraje," uvedli autoři průzkumu.
Podobně i zájem o informace týkající se životního prostředí v ČR roste se vzděláním a nižší je u lidí, kteří svou životní úroveň vidí jako špatnou. V květnu se tak o životní prostředí zajímalo 52 procent lidí, 47 procent zájem nemělo. "Z dlouhodobého časového srovnání je současná úroveň zájmu o toto téma nejnižší za sledované období, tedy od roku 2006," napsalo CVVM. Loni zájem vyjadřovalo 57 procent lidí a nezájem 41 procent.
V místě svého bydliště byli dotázaní nejspokojenější s kvalitou pitné vody, bylo jich 85 procent. Následovala dostupnost volné přírody s 83 procenty a čistota okolní přírody s 81 procenty. Čistotu ovzduší vidí kladně dvě třetiny lidí, s čistotou povrchových vod a úrovní hluku je spokojených šest z deseti lidí. Nespokojenost převažuje jen v případě hustoty silničního provozu, kterou negativně vidělo 61 procent proti 38 procentům kladných hodnocení.
CVVM se v průzkumu mezi 8. a 18. květnem dotazovalo 1019 lidí ve věku od 15 let.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů