Úterý, 19. března 2024

Exxon Mobil hlásí průlom ve vývoji biopaliva z řas

Exxon Mobil hlásí průlom ve vývoji biopaliva z řas

Průlom ve vývoji biopaliva z řas ohlásily společnosti Exxon Mobil Corp a Synthetic Genomics Inc. Po osmi letech objevily způsob, jak více než zdvojnásobit množství tuků produkovaných řasami. Potenciální alternativa fosilních paliv tak udělala zásadní krok ke komerční životaschopnosti, uvedla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení firem.

"Řasy mohou být životaschopným, obnovitelným zdrojem energie řádově v objemu ropy," řekl viceprezident společnosti pro výzkum a vývoj Vijay Swarup. Řasy rychle rostou, nebojují o potravu a mohou žít ve všech typech klimatu a poloslaných vod, vysvětlil Swarup. Obě firmy zdůraznily, že k zahájení výroby v komerčním měřítku je ještě daleko.
Řasy mohou v zásadě produkovat sedmkrát víc energie na akr (4047 metrů čtverečních) než dává ethanol na bázi kukuřice, který je dnes hlavním zdrojem biopaliv, poznamenal list Financial Times.
Vědci zkoumali způsob, jakým buňky řas štěpí uhlík - z oxidu uhličitého - a vyrábějí tuky. Řasy přeměňují oxid uhličitý na tuky obdobným způsobem, jako lidské tělo převádí na tuky cukry. Vědci dokázali řasy geneticky modifikovat tak, aby byly s to přeměnit na tuky 40 procent oxidu uhličitého, zatímco původně to bylo 15 procent. "A teď budou muset udělat další krok a zjistit, jak tento proces urychlit a jak buňky v řasách posílit," řekl Swarup.
Energetický průmysl zkoumá možnosti využití řas už od 70. let. Předchozí pokusy zvyšování koncentrace tuků v řasách ztroskotaly na tom, že buňky přetížené tuky přestaly růst.
Výzkum výroby biopaliva z řas už řada firem vzdala. Partnerství ExxonMobil a Synthetic Genomics z roku 2009, do něhož firmy vložily 600 milionů dolarů, však vydrželo. Ropný gigant Exxon v posledních deseti letech spolu s partnerskými firmami zvyšuje investice do vývoje palivových článků, bionafty a dalších alternativních zdrojů energie.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů