Úterý, 19. března 2024

Výdaje státního ekologického fondu loni klesly na třetinu

Výdaje státního ekologického fondu loni klesly na třetinu

Výdaje Státního fondu životního prostředí (SFŽP) loni meziročně klesly na zhruba třetinu a činily 1,07 miliardy korun. Největší podíl peněz, téměř čtvrtina, šla na ochranu ovzduší. Zbytek pak například na zlepšování stavu přírody, zastavování poklesu biodiverzity nebo na ochranu vod. Uvádí to zpráva o hospodaření fondu za loňský rok, kterou ve středu dostane pro informaci vláda.

Nejvýznamnějším příjemcem podpory uvolněných peněz byla loni Synthesia z koncernu Agrofert, které loni stát proplatil 34,8 milionu korun z Operačního programu životní prostředí (OPŽP) na Teplárnu Zelená louka; celková dotace od roku 2014 přitom činila 365 milionů korun.
Loňský výdajový limit pro fond byl 1,99 miliardy korun. Výdajový limit se tvoří vždy v polovině předchozího roku, tedy pro loňský rok byl schválen v červnu 2015, sdělil ČTK ředitel fondu Petr Valdmann. "Pro rok 2016 jsme museli vytvořit rezervu výdajů z důvodu dočerpávání prostředků Operačního programu životní prostředí pro léta 2007 - 2013, přičemž v této rezervě byly připraveny i prostředky na půjčky, pokud by obce potřebovaly posílit vlastní zdroje pro řádné dokončení realizace schválených projektů. Tím, že velká část prostředků byla profinancována na konci roku 2015, nebyly v roce 2016 zapotřebí v takové míře," vysvětlil.
Za poslední tři měsíce předloňského roku podle něj proteklo fondem v souvislosti s programem skoro 20 miliard korun, z čehož byla jedna miliarda národních prostředků a zbytek peníze z Evropské unie.
Projekt Synthesie na ekologizaci energetického zdroje s využitím fluidního spalování a obnovitelných zdrojů energie byl podán podle Valdmanna do výzvy v roce 2011 a schválen v roce 2013 za tehdejšího ministra Tomáše Chalupy (ODS). "Projekt byl poslední platbou v roce 2016 ukončen," dodalo ministerstvo životního prostředí.
"Vlastní stavba byla realizována od ledna 2014 do prosince 2015, kdy byl zahájen zkušební provoz. Akce spočívala v instalaci dvou nových kotlů do teplárny Zelená louka s cílem výrazně snížit emise oxidu siřičitého, oxidů dusíku a tuhých znečišťujících látek o desítky procent a splnit tak nově požadované emisní limity," sdělil ČTK mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.
Jeden z instalovaných kotlů je plynový, druhá je schopný spalovat černé a hnědé uhlí a biomasu. "Celková dotace na projekt byla 365 milionů korun a čerpána byla od roku 2014. Teplárna Zelená louka dodává teplo a elektřinu jak pro potřeby Synthesie, tak několika desítkám dalších subjektů v průmyslovém areálu SemtinZone," připomněl Hanzelka.
V loňském roce se proplácely peníze na projekty u dočerpávání OPŽP do roku 2013 u 1256 projektů. Kromě Synthesie získala peníze například Veolia Energie, Arcelor Mittal Ostrava nebo projekty na zlepšení vodohospodářské infrastruktury například na Vsetínsku.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů